Romulus TURBATU

Postat de în Anunțuri evenimente » 0 Comentarii

24 oct.

afis-resita_a4Prea repede… Prea devreme… Actorul Dan Turbatu

Marți, 25 octombrie 2016 de la orele 18:00, librăria reșițeană Semn de Carte, str. Libertății 13, va avea loc lansarea volumului Prea repede…. Prea devereme… Actorul Dan Turbatu, volum semnat de fratele regretatului actor, jurnalistul Romulus TURBATU.

Născut în Caracal la 28 octombrie 1944, absolvent al Liceului Frații Buzești din Craiova, al Conservatorului ,,Cornetti” și al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică ,,I.L. Caragiale”,  promoția 1970,  Dan TURBATU a fost repartizat, împreună cu întreaga promoție, la Teatrul de Stat din Reșița, unde dă viață scenică unui număr de 15 personaje. Între anii 1975-1987 a interpretat 34 de roluri din dramaturgia universală și românească pe scena Teatrului ,,Radu Stanca” din Sibiu, unde se transferase împreună cu soția sa, actrița Rodica Mărgărit (Turbatu). Umăr la umăr și tâmplă lângă tâmplă cu actorul, regizorul și managerul Constantin Codrescu, contribuie decisiv la înființarea, în anul 1987, a Secției Române a Teatrului Andrei Mureșanu din municipiul Sf. Gheorghe, capitala județului Covasna. Trecut la cele veșnice în plină forță creatoare, la doar 55 de ani, pe Dan Turbatu îl mai revedem în secvențele cinematografice ale filmelor artistice de lung metraj precum Castelul din Carpați, CălduraȘobolanii roșii sau HOREA.

Parte a unei generații de aur a teatrului reșițean și nu numai, Dan TURBATU este păstrat în memoria colectivă de fratele său, publicistul și scriitorul Romulus Turbatu.

Olteni la Semn de Carte : Romulus TURBATU- jurnalist, scriitor, editor coordonator LAMURA, Craiova, Dan LUPESCU- jurnalist, director fondator (2000) al Revistei LAMURA, Premiul UNESCO 2005, Craiova, George OBROCEA- regizor de film, gazetar, Craiova

Invitați banațeni: Adrian STEPAN- critic de artă, Ion BOBEICĂ- artist plastic, scenograf, președinte UAP, filiala Caraș-Severin.

Moderator: Doru Dinu GLAVAN, jurnalist, președinte UZP România

Organizator: Societatea pentru Cultură METARSIS- activități și servicii de cultură urbană și artă contemporană prin librăria Semn de Carte.

Nu există comentarii.

Lasă un comentariu...