Arhivă | 29. nov., 2023

POVESTEA SOLDATULUI, Igor STRAVINSKI

Postat de în Fără categorie » 0 Comentarii

29 nov.

TRIBUL ARTISTIC

Marți,  28 noiembrie 2023, ora 17, sala LIRA a  Liceului  de Arte ,,Sabin PĂUȚA” din Reșița,  a fost gazda concertului   ,,Povestea soldatului”  , text de  Charles Ferdinand RAMUZ (n. 1878 – m. 1947), muzica de: Igor Stravinski (n. 1881 – m. 1971).

Într-un context asemenător zilelor noastre- dacă e să ne gândim la epidemia de Covid și teatrele de război din Orientul Mijlociu și, din păcate, foarte aproape de noi, Ucraina- lucrarea, capodoperă a începutului de secol XX (1918), a fost  compusă în Eleveția ca protest clar la epidemia de Gripă spaniolă și Primul Război Mondial, subliniind consecințele devastatoare ale războiului și pierderea sensului existențial care ne încearcă în cele mai vitrege momente.

POVESTEA SOLDATULUI-  incursiune fascinantă într-o lume de basm- cu un narator Boris GAZA- excelent, jonglând cu farmec între Diavol și Soldat, cu un septet desăvârșit format din muzicieni de primă clasă ai Filarmonicii BANATUL din Timișoara și o bagheta fermecată a maestrului  Radu ZAHARIA – ne-au invitat la introspecție, la redescoperirea  adevăratelor valori, la reașezarea priorităților, la comuniune cu arta, la conectarea cu noi înșine, cu ceilalți și, mai ales, cu muzica. Clasica dilemă faustiană ,,a avea totul și a nu avea nimic versus a nu avea nimic dar a avea totul” rezolvată într-o seară ploioasă și rece de toamnă, la Reșița: suntem bogați atunci când avem lucruri care nu pot fi cumpărate cu bani.

(mai mult…)