Arhivă | iunie, 2018

Expo sculptură mică

Postat de în Despre evenimente derulate » 0 Comentarii

20 iun.

” Fête de la Musique”, avanpremieră cu Intermezzo

cop“Un înţelept face din veninul său interior remediu pentru sine; sau precept de tămăduire pentru semeni… Însă cine nu se luptă în contra Răului, s-a şi predat deja inamicului.” (Constantin Brâncuşi)

Miercuri, 20 iunie 2018, la librăria reșițeana Semn de Carte a fost vernisată expoziția de sculptură în lemn cu lucrări realizate de membri ai cercului “Jacob Neubauer” de pe lângă Forumului  Democratic al Germanilor din Banatul Montan.  Purtând numele unui reprezentant de seamă al etniei  germane din Banaterbergland, polisportiv și artist, Jacob Neubauer (1922- 2001), cel ce l-a  și fondat,  cercului de sculptură în lemn a fost  preluat,  în 2001 de discipolul său- George Molin. Cu o componență eterogenă aici se împlinesc, educându-se sau regăsindu-se  prin artă, copii, tineri și mai puțin tineri. George Molin a vorbit despre primul sau contact cu sculptura lui Romul Ladea când era copil, la Ticvaniu Mic din Caraș-Severin, dragostea pentru frumos și  ” fala” bănățeană de a transmite, peste timp, nepoților, o zestre culturală  și a lui  subliniat că în cadrul Cercului de Sculptură „Jakob Neubauer“ se promovează spiritul de echipă, fiind, cu toții, o adevărată familie, munca de creație fiind răsplătită cu cu premii și distincții importante la expozițiile din Reșița, Gărâna, Oravița, Petroșani, Bacău, Pitești, peste tot unde lucrările cursanților au fost prezente. Cele 40 de sculpturi expuse pe simezele galeriei Semn de Carte poartă semnătura:  Mariane Florea, Tatiana Țibru, Alin Țibru, Grigorie, Arsenie și Serafim Ciucur, Emanuel Manole, bineînțeles, George Molin. (mai mult…)

„Jakob Neubauer“

Postat de în Fără categorie » 0 Comentarii

18 iun.

Ausstellung Kunstkreis „Jakob Neubauer“/ Expoziție de sculptură mică
Fotografie librarieMiercuri, 20 iunie 2018, ora 18:00, la libraria Semn de Carte din Reșița, str. Libertății 13.  Proiect „Iunie – luna expozițiilor“ (ediția a XI-a): Expoziția de sculptură a membrilor Cercului de sculptură „Jakob Neubauer“  al Forumului Democratic al Germanilor din jud. Caraș-Severin, coordonator: George Molin și un  program muzical înajunul sărbătorii „Fête de la Musique“.

(mai mult…)

Dan D. FARCAȘ, acasă

Postat de în Despre evenimente derulate » 0 Comentarii

15 iun.

OZN-uri deasupra Romaniei

cop1”OZN-uri deasupra  României”, volum semnat Dan D. FARCAȘ, apărut în septembrie 2017 în colecția TREBUIE SĂ ȘTII a Grupului Editorial Trei, a fost lansat joi, 14 iunie 2018, la Reșița, în prezența autorului. Licențiat în matematică și fizică, doctor în matematică și calculatoare, președinte al Asociației pentru Studiul Fenomenelor Aerospațiale Neidentificate (ASFAN) din România, cu peste 25 de cărți publicate (informatică, filosofia cunoașterii, despre extratereștri, OZN-uri etc.), autor al peste 1200 de articole, Dan D. FARCAȘ revine, anual, ACASĂ, unde este întâmpinat de prieteni. Între prieteni s-a lansat, acasă, la Reșița, versiunea românească, realizată de autor, după originalul în lumba engleză ”UFOs over Romania” publicat, la cererea editurii britanice Flying Disk Press în 2016. (mai mult…)

TIMP SI CONTRATIMP în identitatea Banatului Montan

Postat de în Despre evenimente derulate » 2 Comentarii

13 iun.

“Natura omului se cuprinde în suflet şi în trup.” Paul Iorgovici

Cop2

În  AN CENTENAR, IA, cămașa populară românească- reper național  identitar definitoriu în care sunt eternizate doruri, speranțe, iubiri, simboluri și BRÂUL BĂNĂȚEAN, joc din patrimoniul imaterial al Banatului de Munte pe care Eftimie Murgu îl definea plastic: “sar în şir toţi deodată, astfel încât al treilea pas să ţină ritmul”, reper regional identitar definitoriu, transpuse ca TIMP și CONTRATIMP  în identitatea Banatului Montan, ne-au adunat, marți, 12 iunie 2018, în Centrul Civic al municipiului Reșița. Peste 500 de participanți au marturisit dragostea pentru această țară atât de frumoasă, leagăn de DOINĂ și plai de poveste și s-au prins, “cu fală”, într-un brâu bănăţean, în semn de respect faţă de valorile naţionale, întru cinstirea moșilor și a strămoşilor noştri.

Evenimentul, ajuns la cea de-a șasea ediție, și-a atins scopul. Am  transmis generațiilor tinere doua dintre valorile care ne definesc ca nație: una materială- IA (cămașa populară) care acoperă trupul și una imaterială- BRÂUL BANAȚEAN- care ”se poartă” cu sufletul și cuprinde toată ”fala bănățeană” articulată în melodiile cântate pe “timp” şi jucate pe “contratimp”- într-o relaţie desăvârşită între muzicanţi şi dansatori. (mai mult…)

Pagina 1 din 3123