SĂRBĂTOAREA GĂRÂNEI / WOLFSBERGER FEST

Postat de în Despre evenimente derulate » 0 Comentarii

3 aug.


ah_020

Ediția I

SĂRBĂTOAREA GĂRÂNEI / WOLFSBERGER FEST (1-2 august 2015)

“DREPT MULŢUMIRE PENTRU VIAŢĂ ŞI DIN BUCURIE PENTRU FRUMUSEŢEA MUNŢILOR” / “ALS DANK AN DAS LEBEN UND AUS FREUDE FUR DIE SCHÖNHEIT DER BERGE”

La poalele munților Semenic, în Banatul Montan, există o localitate cu toate casele albe- Gărâna (Wolfsberg)- atestată documentar din 1827-1828. Aici, în perioada Imperiului, au fost colonizați, pentru paza graniței de est, tăietori de lemne din Bavaria și Boemia. Cunoscuții pemi s-au repatriat masiv dupa 1989. Se întorc, însa, cel puțin o dată pe an, în concediu, pentru că poartă înscrisă, în codul lor genetic, viața trăită aici, cu tot ce implică: emoții, sentimente, familie, prieteni, locuri, iubiri și trădări, reușite și eșecuri.

Din respect pentru adevăratele valori umane și culturale, într-un spațiu pluricultural cum este cel al Banatului în care oamenii, indiferent de etnie, au trăit și trăiesc în respect reciproc și bună întelegere, din dorința de a conserva- pe cât posibil- obiceiuri și tradiții ale comunităților, de a pune în contact oamenii, a fost organizata ediția I a SĂRBĂTORII GĂRÂNEI/ WOLFSBERGER FEST.

Cu un program divers care a cuprins: Sâmbătă, 01.08.2015, orele 17.00, Muzeul din Gărâna/ Heimatstub’n zu Wolfsberg, stabilirea reperelor Concursului de Fotografie; orele 21:00, Freundschaftwiese/ Poiana Prieteniei din Gărâna, lângă Moara Hausner,  MINUNATĂ-I PRIETENIA– ediția a VI-a: foc de tabără, muzică, poezie, dans, gulaș, vin, prieteni (peste 300 din diferite colțuri ale Europei), moderator Doru Dinu Glăvan; Duminică, 02.08.2015, orele 11:00, Muzeul din Gărâna/ Heimatstub’n zu Wolfsberg, simpozion TRADIȚII ALE COMUNITĂȚILOR DIN BANATUL MONTAN: Expoziție de fotografie VIA CRUCIS- DRUMUL CRUCII/ DRUMUL VIEŢII- KREUZWEG/LEBENSWEG, 2014, masă rotundă TRADIȚII ALE PEMILOR GERMANI DIN BANATUL MONTAN cu participarea: prof. univ. dr. Martin OLARU, prof. univ. dr. Gheorghe POPOVICI, prof. Adela LUNGU-SCHINDLER,  prof. Angelica HERAC, prof. Ancuța DOROHOI, prof. Iasmina-Dariana STANCIU, moderator jurnalist ADZ, Werner KREMM, proiecție film CA O PASĂRE PE GARD/ WIE DER VOGEL AM ZAUN, regia Thomas CIULEI in traducerea si comentariul jurnalistulului Werner KREMM; orele 17:00, Procesiune religioasă VIA CRUCIS cu participarea preotului Ianoş Varga (Reşiţa), orele 19:00, Căminul Cultural/ Kulturheim Gărâna/Wolfsberg: Banatul Montan, patria mea/  Banater Bergland meine Heimat – Spectacol susținut de membri ai formațiilor de dansuri populare germane ale Forumului Democrat al Germanilor din Banatul Montan (Caraș-Severin), orele 20:00, BAL cu formatia Mathias Hentschel din Recas.

MINUNATĂ-I PRIETENIA

Ed. VI, Sâmbata, 1 august 2015, Poiana Prietenieie/ Freundschaftwiese

A șasea ediție a întâlnirilor de suflet așezate sub genericul “MINUNATĂ-I PRIETENIA” s-a desfășurat sâmbătă, 1 august 2015, la Gărâna (Wolfsberg), într-o locație noua pe care ne-o dorim reper în întâlnirile noastre viitoare, lânga Moara, pe dreapta drumulului Gărâna- Trei Ape, un amfiteatru natural pe care l-am denumit generic POIANA PRIETENIEI/ FREUNDSCHAFTWIESE. Devenit un veritabil Festival Internațional al Prieteniei a adunat în jurul focului aprins, ca în fiecare an, fix la orele 21.00 de prietenul Josef Winterberger, români, germani, maghiari, francezi, englezi, sârbi. Seara moderată de Doru Dinu Glăvan, acest inconfundabil „voievod al microfonului” după cum l-a supranumit dr. preot Ioan Petraș Arbore, cunoscut scriitor bănățean, a adunat aproape de chitarele menestreilor Lucian Duca, Laurențiu Radu, Dan Cîmpan, Vasile Neamțu, Dan Neagu și nu în ultimul rând Gigi Burducescu nenumărate voci. A cântat cover-uri Alexandra Pitulan, au recitat, emoționant, Ioana Mihăilă, Emilian Roșculescu, Ștefan Dorohoi și Sever Cotuna. “Valsul Semenicului” și “Minunată-i prietenia” – imnul, consacrat deja, al întâlnirilor dintre prieteni, s-a cântat o dată pe oră ca celebrare a unuia dintre cele mai importante sentimente umane: PRIETENIA. Cu vin, bere, țuică de Ardeal sau de Gărâna, cu nelipsitul gulaș descântat și împarțit gratuit de Ramona și Papi, într-un cadru de vis, la un foc de tabara de cel puțin 7 metri, am reușit, cu prieteni, să ardem  toate necazurile, răutăţile, amărăciunile, gândurile rele, neliniştile, stresul adunate într-un an. Ne vom întâlni, cu siguranță, și anul viitor, pentru că  „A avea un prieten este mai vital decat a avea un inger.” (Nichita Stanescu)

Simpozion TRADIȚII ALE COMUNITĂȚILOR DIN BANAT

Duminică, 2 august 2015, Muzeul Satului Gărâna/ Heimatstub’n zu Wolfsberg

  • Expoziția VIA CRUCIS 2014

Într-un timp al regăsirii de sine, al credinţei şi al speranţei, cu ochii aţintiţi şi cu inima deschisă asupra lumii în care trăim, acum, mai mult ca niciodată, avem nevoie de repere, avem nevoie de credință. Duminică, 3 august 2014, la Gărâna (Wolfsberg) a fost inaugurat VIA CRUCIS- DRUMUL CRUCII/ DRUMUL VIEŢII- KREUZWEG/LEBENSWEG.

Expoziția de fotografie realizată de Societatea pentru Cultură METARSIS și panotată la Muzeul Satului din Gărâna/ Heimatstub’n zu Wolfsberg cuprinde momentele cele mai importante din evenimentul desfașurat în 2014. Se pot vedea fotografii din biserica devenită neîncăpătoare, de la Sfânta Liturghie oficiată de preot Jozsef Csaba Pal, canonic de Timişoara, arhidiacon al Banatului Montan împreună cu: preot Dekan Antal Pall (Sighişoara), preot Virgil Fecheta (Slatina-Timiş, Sadova-Veche), preot Ianoş Varga (Reşiţa), preot  Daniel Pozsoni (Arad), diacon Ion Cădărean (Timişoara), sfințirea fiecărei stații dintre cele 14 existente, binecuvântatrea Crucii de pe dealul Kasarnului de: preot Ionuţ- Irinel Dinu (Văliug), preot Linu Moise (Reşiţa), preot Teofil-Andrei Vălcu (Cuptoare) şi crâsnic Andrei Bălean, grupurile vocal instrumentale prezente la eveniment: FIAMA al Bisericii Romano-Catolice “Maria-Zăpezii” din Reşiţa, AMADEEA din Tirol şi Corul Bisericii din Gărâna care au susţinut momente muzicale, imagini cu procesiunea la care au participat mai mult de 400 de oameni.

O expoziție document de la crearea unui reper de turism religios în Banatul Montan, VIA CRUCIS, Gărâna, 2014.

  • Masă rotundă

Masa rotundă de la Muzeul Satului din Gărâna/ Heimatstub’n zu Wolfsberg, al carui motto este „ Așa am trăit înainte- așa trăim și azi” / „so lebten wir früher – so leben wir heute”- locație care conservă  cu precizie o gospodărie țărănescă tradițională a fost moderată de jurnalistul de la „Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien” (ADZ) Werner Kremm, bun cunoscător al comunității germane din Banat.

Primul vorbitor, prof. univ. Dr. Martin OLARU a subliniat, printre altele că Gărâna a intrat în patrimoniul național și internațional fiind cuprinsă în Banat 22- publicație cu destinații turistice de top, 11 din Banatul românesc și 11 din Banatul sârbesc, câstigându-și identitatea culturală prin cel mai mare Festival de Jazz- open air – din estul Europei, peisajul natural și pastrarea identității locale fiind componente pe care se pot dezvolta ramuri ale turismului religios, de eveniment, etnic, de drumeție, curativ, ludic, gastronomic, de legendă, estival, hibernal, de nișă. Reputatul profesor a militat pentru consemnarea memorialisticii mărunte, a mărturisirilor localnicilor pentru definirea cât mai exactâ a spațiului etnic german din zona Banatului de Munte, îndemnând la asocieri sau afilieri pentru prezervarea civilizației montane din Caraș-Severin.

 

Nu există comentarii.

Lasă un comentariu...