FISP 2015, ed. a II-a

Postat de în Despre evenimente derulate » 0 Comentarii

31 mai

Festivalul Internațional SABIN PAUTZA (FISP), Ziua a III-a

cop1Sâmbătă dimineața, în  ziua de 16 mai 2015, sala LIRA a Liceului de Arte Sabin Păuța din Reșița, a găzduit Concursul de Interpretare Pianistică din cadrul celei de-a doua ediţii a Festivalului Internațional dedicat compozitorului, dirijorului, pedagogului Sabin Păutza. Structurat pe doua secțiuni, Pian și Pian la patru mâini , pe trei categorii de vârstă: pâna la 10 ani, 10 – 14 ani și peste 14 ani, cu piese impuse semnate Sabin Păutza, concursul, care s-a dovedit a fi extrem de serios- așa cum a fost etichetat după  prima ediție, a adus în fața prestigiosului juriu prezidat de însuși Sabin Păutza, tineri muzicieni din Cluj- Napoca, Sibiu, Lugoj, Deva, Petroșani, București și, bineințeles, Reșița. Căluşul bănățean, Interludium, Bossa Nova nr. 3, Joc de doi din Banat, Divertisment nr. 3, Charleston semnate Sabin Păutza, Scherzo- F.Schubert/ S. Păutza și piese semnate C. Debussy, F. Bürgmuller, F. Schubert, S. Maikapar, D. Sostakovici, J.S. Bach, W.A. Mozart, J. Haydn, Fr. Liszt, C. Filtsch interpretate cu emoții de concurenți în fața juriului  alcătuit din personalități ale vieţii muzicale românești au fost ascultate și aplaudate la scenă deschisă de cei prezenți în sală: concurenți, profesori, părinți, bunici, simpli spectatori, facând din jurizare o misiune dificilă, iar din Gala Laureaților una de excepție.

cop2

Seara zilei de 16 mai 2015, într-o sală arhiplină, au urcat pe scena sălii Lira câștigatorul Marelui Premiu al  primei ediții a FISP- 2014  Fabiani Gabriel Andrei PRCSINA,  pianistul Sorin DOGARIU si basul Marius MANIOV.

cop3

In deschidere a urcat pe scenă Fabiani PRCSINA cu un program bine ales, oferind melomanilor o interpetare proaspată, plină de emoție, excelentă tehnic, pieselor sermnate Domenico SCARLATTI , Frédéric CHOPIN, Serghei RACHMANINOV, Tiberiu OLAH.

cop4

Sorin DOGARIU si Marius MANIOV au oferit celor prezenţi un concert vocal-instrumental de excepție, pian și voce însoțindu-se tandru, vibrant, într-un spațiu magic generând stari de grație, seninătate si serenitate, cu un program din care nu au lipsit: 7 Lieduri pentru voce și pian din ciclul Dichterliebe- Robert  SCHUMANN, George ENESCU – Carillon nocturne, Claude DEBUSSY – 3 Preludii, Camille SAINT-SAENS – 5 Lieduri pentru voce și pian, Sabin PAUTZA – Estratto și 3 Bossa Nova.

Protagoniștii serii de sâmbata, 16 mai 2015 au fost:

Fabiani Gabriel Andrei PRCSINA

cop5Fabiani Gabriel Andrei PRCSINA este elev în clasa a V-a la Școala Gimnazială I.G. Duca din Petroșani, la clasa de pian a doamnei profesoare Adina Stan. Este laureat  cu  MARELE PREMIU FISP ediția I, Reşiţa (2014) şi Premiul I la Concursul Internaţional de Interpretare Instrumentală Orpheus (2014), Olimpiada Națională de Muzică (2014), Concursul Klavier Art Petroșani (2013), Concursul Internaţional de Interpretare Pianistică Clara Peia Lugoj (2013). Este deținătorul Premiului Special Cel mai bun tânăr artist decernat la Gala Premiilor Exclusiv (2015).

Marius MANYOV

cop8Marius MANYOV s-a născut  în anul 1956 la Bocşa Montană (județul Caraș-Severin). După absolvirea Institutului Politehnic Traian Vuia din Timişoara (specialitatea Maşini şi Aparate Electrice 1979) devine licențiat al Universităţii de Vest din Timişoara, Facultatea de Muzică, specialitatea Canto (1996). Este Doctor în muzică, titlu obținut la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca (2005). În prezent este conf. univ. dr. la Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, la catedra de canto, specialitatea oratoriu-lied. În perioada 1992-2000 a fost artist liric în Corul Ion Românu al Filarmonicii Banatul din Timișoara și solist al Operei de Stat din Timişoara. Activitatea concertistică cuprinde spectacole de operă şi concerte vocal- simfonice organizate de Filarmonicile din Arad, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi, Oradea, Sibiu, Târgu Mureş, Timişoara, Orchestra Naţională Radio și peste hotare în: Austria, Cipru, Elveţia, Germania, Grecia, Italia, Ungaria. De asemenea este autor de lucrări și studii de specialitate cu contribuţii originale legate de tehnica şi arta cântului vocal.

Sorin DOGARIU

cop7Pianistul Sorin DOGARIU s-a născut în anul 1958, la Cugir, județul Alba. Este absolvent al Liceului de Muzică George Enescu din București (1977) și licențiat al Conservatorului Ciprian Porumbescu din București (1982), la clasa de pian a prof. univ. Gabriel Amiraș. Se perfecționează apoi la Accademia Pianistică Internazionale Incontri col Maestro Imola (Italia) la clasa pianistului Lazar Berman (1997). Obține titlul de Doctor în Muzică cu teza Concertul românesc pentru pian și orchestră, la Universitatea Naționala de Muzică din Bucureşti în anul 2010. În perioada 1985-2012 a fost solistul Filarmonicii de Stat Arad. În prezent este conf. univ. dr. la Universitatea de Vest Timișoara – Facultatea de Muzică. Activitatea concertistică cuprinde peste 600 de concerte şi recitaluri (solo și camerale) în centre muzicale importante din România (Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara), din străinătate (Baden-Baden, Belgrad, Bruxelles, Budapesta, Paris, Taipei, Weimar) și colaborări cu orchestrele filarmonicilor din țară și din străinătatea (orchestra Simfonică a RTV, National Taiwan Orchestra, Orchestra da Camera di Cesena). Este membru a două formații camerale: Duo, alături de Adriana Dogariu (pian) şi Trio, alături de Gabriel Popa (vioară) şi Alexandra Guțu (violoncel).

cop6

Nu există comentarii.

Lasă un comentariu...