Dr. Larry L. Watts la Reșița

Postat de în Anunțuri evenimente » 0 Comentarii

24 mart.

Triplu eveniment: expo, lansare carte, concert.

Joi, 27 martie 2013, orele 19:30, Liceul de Arte “Sabin Pautza” din Reșița va găzdui un un triplu eveniment: vernisajul expoziției inedite de fotografie veche: Resicza- Resitza- Reșița, dublă lansare de carte, în prezența autorului – dr. Larry L. WattsCei dintâi vor fi cei din urmă – România și sfârșitul războiului rece (ed. Rao- 2013) , Aliați incompatibili- România, Finlanda, Ungaria și al Treilea Reich (ed. Rao, 2014) și concert Albert Tajiti (pian), Sorin Romanescu (chitară) și Elena Morariu (voce).

Invitați speciali: dr. Larry L. Wats, prof. dr. Sabin Pautza, gen.(r) Ioan Talpeș, dr.ist. Carmen Albert, jurnalistul Mario Balint.

Evenimentul include sesiune de autografe.

Intrarea pe bază de invitații ce se găsesc la librăria Semn de Carte din Reșița, str. Libertății 13 (tel. 0355 88 17 33).

Eveniment organizat de METARSIS- activități și servicii de cultură urbană și artă contemporană în parteneriat cu Primăria Reșița și sprijinul librăriei Semn de Carte.

Larry L. Watts: profesor, scriitor și istoric american, “profesionist de primă clasă” (acad. Dinu C. Giurescu), vorbitor al limbii române, bun cunoscător al istoriei contemporane, preocupat în mod special de istoria României în perioada comunistă.

Consultant al Corporaţiei RAND la momentul revoluţiei, a călătorit deseori în Europa de Est şi în URSS înainte de 1989. Ulterior a asistat oficiali din România la înfiinţarea Colegiului Naţional de Apărare şi a conlucrat cu mai mulţi miniştri români ai Apărării şi şefi de stat major privind reforma în domeniul armatei, cooperarea cu Parteneriatul pentru Pace şi Integrarea în NATO.
În 1990 şi 1991 a fost şeful Biroului IREX din Bucureşti, iar până în 1997 a fost senior consultant al Project on Ethnic Relation (PER) şi director al Biroului PER din România. Între 2001–2004 a activat drept consultant pentru reforma sectorului de securitate pe lângă consilierul prezidenţial pentru securitate naţională din România.

În perioada 1991-2009, dr. Watts a fost consultant pentru reforma sectorului de securitate și apărare pe lângă oficiali și instituții din domeniul securității naționale din România. Din 2010 scrie și predă cusuri privind studiile de securitate și analiză intelligence la Universitatea București. A ținut numeroase conferințe la instituții academice și guvernamentale din Europa și SUA, inclusiv la Național Intelligence University (din cadrul Agenției de Informații pentru Apărare a SUA), la Foreign Service Institute ( de la Departamentul de Stat american) precum și în România la Universitatea Naționala de Apărare, Academia Tehnica Militară, Banca Naționala a României.

Contribuie cu studii și colecții de documente privind România la Centrul Internațional Woodrow Wilson dinWashingtownDCal cărui bursier (scholar-in residens) a fost în noiembrie-decembrie 2013.

Tot în 2013 a fost ales membru de onoare al Academiei Oamenilor de Știința din România.

Aliaţi incompatibili  explică de ce teoria relaţiilor internaţionale a eşuat în explicarea comportamentului României în alianţă pe timp de război şi cum a reuşit să reziste cererilor colosului german pentru o contribuţie nelimitată la efortul de război al Axei.  Comparând obiectivele politico-militare, strategiile de negocieri şi prestaţia mareşalului Ion Antonescu cu cele ale amiralului Miklós Horthy şi ale mareşalului Finlandei Carl Gustaf Emil Mannerheim, Larry L. Watts dezvăluie complexitatea şi dinamica fascinante ale unor aliaţi fundamental incompatibili, reuniţi de ţeluri iremediabil opuse: restaurarea şi, respectiv, distrugerea statu-quoului interbelic.

Aliați incompatibili este istoria unor aliați obligați să aleagă între alternative nefaste încercând sâ amelioreze cele mai grave consecinte ale acestora, supraviețuindu-le sau sfârsind prin a fi coplesiți de ele.

Cei dintâi vor fi cei din urmă  continuarea volumului „Fereşte-mă, Doamne, de prieteni”, se constituie într-un demers absolut necesar a istoriei recente a României ca actor pe scena internaţională. Şi de această dată, Larry Watts ne oferă un studiu chintesenţial, vital pentru a ne apropia de adevăr aflat în spatele uimitoarei apoteoze a regimului Ceauşescu în 1978, şi transformărilor survenite până în ajunul prăbuşirii acestuia, incapabil de acomodare la o nouă conjunctură internaţională, în 1989. Aşa cum demonstrează uriaşa documentaţie ştiinţifică prezentată aici, chiar dacă şoriceii pot constitui o provocare pentru elefanţi, şansele lor de a se salva printre pachidermele intrate în perioada rutului sunt infime. General dr. Ioan Talpeş Director al Serviciul de Informaţii Externe (1992-1997) Consilier Prezidenţial pe probleme de securitate naţională (1991-1992, 2000-2004) Ministru de State (Vice Prim Ministru) pentru Integrării Europene, Justiţiei şi Securitate Naţionale (2004). Istoricul Larry L. Watts a deschis un capitol cu totul nou în istoriografia românească. Cele doua volume ale Dr. Watts, schimbă radical perspectivele solid statornicite privind raporturile dintre Blocul răsăritean şi Republica Socialistă România. Autorul demonstrează convingător nevoia de a le reconsidera şi a le regândi în ansamblul lor. Analiza, care îndeamnă la citit, dezvăluie capcanele multiple ale istoriei contemporane. În aceste vremi de repetate apasări asupra lumii cărţilor şi societăţii româneşti, Editura RAO ne oferă o operă de substanţă, o lucrare-reper a istoriografiei noastre. (Prof. Acad. Dinu Giurescu Universitatea Bucureşti, Senator în Parlamentul României din 2012).

Nu există comentarii.

Lasă un comentariu...