Sabin Pautza 71

Postat de în Despre evenimente derulate » 2 Comentarii

12 feb.

JOC 2-4-6  cu Irina Stănescu – Niţu, Corina Răducanu si Eugen Dumitrescu

“Nu devii bătrân fiindcă ai trăit un număr de ani. Devii bătrân fiindcă ai dezertat de la idealul tău. Anii ridează pielea dar renunțarea la ideal ridează sufletul” George Enescu. 

Tânărul SABIN PAUTZA, reșițeanul care a cucerit America, cel care și-a pus mintea, trupul și sufletul în slujba muzicii, cel care a pus Reșița (Câlnic-ul), Banatul Montan (Caraș-Severin-ul) și, inevitabil, România pe harta muzicală a lumii a împlinit în 8 februarie 71 de ani. „Deşi sunt la pensie, nu am mai avut un concediu de şapte – opt ani. Sunt mereu pe drumuri, dar muzica este viaţa mea. Lucrez până la zece ore pe zi şi, veţi râde, dar compun chiar şi în somn. Și acum, când vorbesc cu voi, compun” marturisea, în urmă cu un an, la Reșița, maestrul Sabin Pautza care nu a are timp să îmbătrânească.

În ultima jumătate de secol puțini compozitori și-au dirijat propriile compoziții fiind, în același timp și interpreți. Unul a fost Leonard Bernstein. El a reușit să îmbine cele trei ipostaze: compozitor, dirijor și interpret. Critici respectabili ai lumii îl consideră pe Sabin Păutza al doilea caz denumindu-l “Leonard Bernstein al României”.

Seara de 11 februarie 2014 a fost seara lui. Ajuns într-un sfârșit acasă după un concert de succes susținut la Cluj, Sabin Păutza a fost întâmpinat cum se cuvine. Invitat în sala LIRA a Liceului de Arte care din 2003 îi poarta numele, înconjurat de un public select care a umplut până la refuz sala, după discursursurile oficiale rostite de primarul Reșiței dr. ing. Mihai Stepănescu, prof. univ. Nadia Potoceanu- preşedintele Clubului Rotary Reşiţa si prof. Aniţa Strâmbu – director al instituției, Sabin Păutza a primit cadoul din partea organizatorilor: CD-ul  “CONCERT ANIVERSAR SABIN PĂUTZA 70 ani de viața – 50 ani de carieră”, compact disc prezentat, succint si elogios, de dr. Irina Stănescu – Niţu, fostă elevă a liceului, în calitate de muzicolog. În calitate de pianistă, Irina Stănescu – Niţu a emoționat cu cele două Bossa Nova: no. 1 și no. 2 semnate Sabin Păutza.

Invitat pe scenă, Maestrul și-a întărit renumele de “Leonard Bernstein a Romaniei” vorbind, cu umoru-i caracterisatic, despre muzică și muzicieni, România și America delectând asistența cu o bossa novă semnată de parintele acestui gen muzical, Antonio Carlos Jobim.

Moment culminant al serii, concertul de pian sub genericul “Joc 2- 4 – 6”  deschis de Irina Stănescu – Niţu a continuat cu doi doctori în muzica, pianiști excepționali care, din 2005, formează un duo de pian la patru maini: Corina Răducanu şi Eugen Dumitrescu. Jocurile populare românești din Transilvania op. 4 semnate Constantin Silvestri, Dansurile românești sz. 56 de Bela Bartok, La Valse de Maurice Ravel și, în premieră pentru Reșița, cele doua opusuri  nr. 1 si 2 din Rapsodia română de George Enescu au vibrat și emoționat profund. “Jocul” s-a sfârșit cu o altă premieră pentru Reșița, Romanță și Vals pentru pian la 6 mâini de Serghei Rachmaninov în interpretarea sensibilă a celor trei protagoniști:, Irina Stănescu – Niţu şi Eugen Dumitrescu, răsplătiți cu flori și aplaudați minute în șir la scenă deschisă.

La finalul evenimentului tinerii membri ai Corul Liceului Baptist dirijat de prof. Cornel Todea au cântat MULȚI ANI TRĂIASCĂ și tradiționalul LA MULȚI ANI, vocilor lor adaugându-se și vocile celor prezenți la eveniment, într-un moment emoționant- dar de suflet- pentru SABIN PĂUTZA- simbol al Banatului Montan. 

Evenimet organizat de METARSIS- activități și servicii de cultură urbană și artă contemporană cu sprijinul Primăriei Reșița și susținerea librăriei Semn de Carte, a Clubului Rotary Reșița, Lions Onix Reșița, Sfera Activ Consulting și a Liceului de Arte “Sabin Păutza” Reșița.
2 comentarii la “Sabin Pautza 71”

  1. ing.Markowski Igor. 21. feb., 2014 at 15:19 #

    O seara superba. Emotionanta, datorita aniversarii in prezenta si cu aportul marelui sarbatorit. Respectabila ca repertoriu. Impresionanta prin prestatia si nivelul artistic elevat al invitatilor. Relaxanta, intima si foarte placuta in ansamblu, prin efortul ireprosabil al organizatorilor. Toata stima. Modest, ma bucur ca sunt resitean. Ing.Igor Markowski.

  2. irina 13. feb., 2014 at 13:06 #

    Ar fi fost esential sa apara in reportaj pianistii serii… Corina Răducanu și Eugen Dumitrescu. După cel aniversat, ei au fost protagoniștii principali ai serii!!! 🙂

Lasă un comentariu...