Seara de poezie

Postat de în Despre evenimente derulate » 0 Comentarii

16 nov.

Adrian Paunescu – remember

In fiecare an, in preajma datei de 5 noiembrie il comemoram pe marele Adrian Paunescu. Cu toate ca data ne trimite cu gandul la trecerea acestuia in nefiinta, eu consider ca este un moment de sarbatoare, de celebrare a poeziei sale.
Am avut bucuria ca si-n acest an Libraria Semn de carte sa ne fie alaturi, atat ca parteneri ,dar mai ales ca prieteni si iubitori de arta, cultura, de tot ce e frumos. Actiunea a fost un succes, public de toate varstele si categoriile sociale traind, pret de cateva ore, in spiritul nemuritor al lui Adrian Paunescu. Oameni de presa, de cultura dar si tineri,elevi si studenti, au povestit, recitat sau fredonat din versurile nemuritoare.
Sper ca din an an actiunea sa fie tot mai ampla si mai sonora, pentru ca poeziile marelui poet sa nu fie uitate (Adela Berbentia).

 

Poezie dialectală la „Semn de carte”! 

    Seara zilei de 9 noiembrie 2013 va rămâne pentru multă vreme un moment de referinţă în activitatea culturală a comunităţii româneşti din Sărcia- Serbia. Pentru că nu poate fi numită altfel întâlnirea pe care românii din acest sat din Voivodina au avut-o cu iubitorii de poezie în grai bănăţean din Reşiţa.

     În locaţia intimă şi prietenească a Librăriei „Semn de carte” din Reşiţa, oferită cu generozitate de doamna Camelia Duca, în organizarea Parohiei „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel-Govândari” şi a Casei de Cultură Studențească Reşiţa, în parteneriat cu Universitatea “Eftimie Murgu” Reşiţa, Primăria Municipiului Reşiţa, Biblioteca Judeţeană “Paul Iorgovici”, Teatrul de Vest şi Societatea pentru Cultură “Metarsis”, prietenii noştri români din Serbia au adus bucurie celor prezenţi.

      Astfel, după ce gazda şi amfitrioana noastră a deschis seara, manifestându-şi bucuria de a avea oaspeţi români de peste frontiere, D-l. Doru Dinu Glăvan, preşedintele Asociaţiei ziariştilor profesionişti din România, a vorbit despre începuturile legăturilor dintre noi şi cei din satele româneşti din Serbia, iar protopopul Petru Berbentia, cel care a făcut posibilă venirea celor din Sărcia, a vorbit despre situaţia actuală a românilor din diaspora, cu referire directă la bănăţenii din părţile vestice ale Banatului istoric. Preotul Petru Berbentia a vorbit şi despre sprijinul constant pe care Episcopia Caransebeşului îl acordă fraţilor români, chiar în această zi, Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian fiind prezent în parohia românească din Sân Mihai ( Lokve).

      Prezentarea celor veniţi din Serbia a fost făcută de doamna Nicoleta Suciu, redactor a singurei emisiuni în limba română de la postul regional Radio Seceani, unde românii au o emisiune de 60 de minute în fiecare seară de duminică. Doamna Suciu a vorbit mai pe larg despre poetul în grai, Pavel Pancaricean-Lonti şi a prezentat cartea „Satul meu, dragă Sărcie”.

Despre istoria satului a vorbit d-l Iancu Murărescu, redactorul revistei „Sărcia”- publicaţie periodică a românilor sărcienţi, foaie editată de Biserica Ortodoxă Română din Sărcia.

     Despre Biserica din Sărcia şi relaţiile frăţeşti cu cei din România, a vorbit d-l Valeri Moşesku, cel care este „crâsnicul” bisericii dar şi omul ce se ocupă de tehnoredactarea computerizată şi tipărirea acestei reviste săteşti.

     Pentru că între cei veniţi la noi se aflau şi două eleve dintre ultimii şase copii ce mai învaţă la secţia românească a şcolii „Ivo Lola Ribar” din localitate, dar şi o fată ce a absolvit şcoala gimnazială şi studiază la şcoala medie de economie din Seceani, despre situaţia şcolară de acolo a vorbit învăţătorul Daniel Ursulescu, care lucrează cu aceşti elevi români.

    D-l Pavel Pancaricean-Lonti şi-a exprimat bucuria de a fi la Reşiţa şi a dat tonul poeziei în grai. Au recitat poezii elevele Ştefania şi Letiţia Jivoin, câştigătoare a unor importante concursuri regionale sau naţionale de recitare, precum şi Adriana Moşesku, dar şi învăţătorul lor. Şi preotul Petru Berbentia a citit în grai bănăţean, câteva  poezii din cartea prezentată publicului.

       Între cei prezenţi, marele compozitor şi dirijor, profesorul Sabin Pautza, a exprimat bucuria de a fi auzit cuvinte şi expresii bănăţene ce noi, cei din Banatul de munte, le-am uitat sau nu le mai folosim, iar d-l Vali Homescu a recitat o poezie în grai.

      Acest recital de poezie în grai a fost şi în atenţia mass-mediei reşiţene, adică a celor două televiziuni locale şi a postului de radio Reşiţa. La manifestare a fost şi d-l Sergiu Taban, cel care realizează emisiuni în grai pentru postul de radio Helsinki din Graz-Austria, mai multe cadre didactice de la Colegiul Economic al Banatului Montan şi mulţi iubitori de poezie.

       Întreaga seară s-a dovedit a fi prietenească, sensibilă şi ROMÂNEASCĂ!  Şi sperăm că vom mai avea parte de asemenea bucurii. (Pr. Petru Berbentia)

Nu există comentarii.

Lasă un comentariu...