…concert extraordinar

Postat de în Despre evenimente derulate » 1 Comentariu

27 dec.

…concert extraordinar la Librăria „ Semn de carte” din Reşiţa

Societatea pentru Cultură „Metarsis”, prin Librăria „Semn de carte”, a creat încă un eveniment de înaltă ţinută culturală, în pragul Marii Sărbătorii a Naşterii Mântuitorului.

Au fost invitaţi patru tineri artişti din Bucureşti, care, după cum spunea moderatorul manifestării, Doru Dinu Glăvan, preşedintele Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, au înţeles că arta trebuie făcută cu pasiune, cu devoţiune, motiv pentru care au ales calea liberală pentru a face acest lucru. Şi-au luat destinul în propriile mâini şi  realizează manifestări  de promovare a muzicii de calitate, a artei plastice, a graficii și a design-ului.

Artistul plastic Horia Niţu şi-a prezentat lucrările plastice în spaţiul atractiv al librăriei, fotografiile cu locuri spectaculoase, surprinse în lume – ferestrele bisericilor, catedralelor şi dom-urilor – şi a vorbit despre arta sa. A vorbit despre el şi soţia sa, Irina Stănescu Niţu, doctor în muzică, care a făcut şi oficiile de prezentare a pianiştilor Corina Răducanu şi Eugen Dumitrescu.

Gazdele evenimentului, Camelia şi Lucian Duca, amfitrionii atâtor manifestări de spiritualitate românească, au oferit celor doi muzicieni, doctori in muzică, două cărţi intitulate: „Mozart, fiu al cerului”  şi „ Reportaj la Festivalul Mozart, de la Salzburg”, semnate de compozitorul şi muzicologul Mihai Walter Klepper – Dumnezeu să-l odihnească! – şi Alexandra Gorghiu, apărute prin grija Studioului Regional Radio Reşiţa – „ Dragostea mea ” în urmă cu doi ani.  Corina Răducanu şi Eugen Dumitrescu se numără printre fervenţii promotori ai muzicii enesciene, aprofundând printre altele şi interpretarea Sonatelor pentru pian la patru mâini de Mozart. Una dintre ele, K19d, a răsunat înălţător pentru auditoriul din Reşiţa care a fost răsplătit şi cu versiunea „Bolero” – ului de Ravel, tot pentru patru mâini.

Seara din preajma Marii Sărbători a creştinătăţii a avut un final, pe cât de neaştepat, pe atât de emoţionant : colinde tradiţionale româneşti, la pian, la patru mâini, susţinute vocal, cu respectivele texte, de o corală alcătuită ad-hoc, din simţirea entuziastă a auditoriului. Crăciun Fericit ! (Cecilia Vaipan, membru UZPR / Reşiţa)

Lasă un comentariu...