Via ferrata în Dolomiți

Postat de în Fără categorie » 1 Comentariu

17 dec.

În ceainăria librăriei Semn de Carte din Reşiţa, str. Libertatii 13, “Prietenii Munţilor” – secţia “Drumeţie” s-au întâlnit cu membri ai Clubului de Turism “Concordia” din Lugoj care au prezentat materiale video. Din excursiile din anul 2012, lugojenii, prin decanul de vârstă Ioan Berariu, au adus mai aproape Dolomiţii şi lacurile din Retezat.

De câțiva ani am tot urmărit activitățile clubului de turism Concordia din Lugoj, legate de via-ferrata. Pe ei cunoscându-i în urma participării la câteva concursuri de mountain bike organizate de ei, anul acesta am reușit să ne sincronizăm și împreună cu Alice Demenyi ne urcăm în mașină și plecăm hotărâți spre Italia fără să știm prea multe despre program. Știam că vom urca în fiecare zi pe câte un traseu, vom dormi la cort și cam atât. Ceea ce știam cu siguranță era că Dl. Ioan Berariu, unul din inițiatorii și fondatorii clubului “Concordia din Lugoj”, acum treizecișitrei de ani, știe foarte bine ce vom face acolo… el este organizator al acestor ture în Dolomiți pe care le face de cel puțin cinci ani încoace. La fel ca în anii trecuți, în primăvară a început să pună la punct organizarea acestei ture care a devenit tradiție în cadrul clubului dar se pare că încet, încet devine și un trend național, tot mai mulți oameni merg vara la via-ferrata în Dolomiți. Astfel că în data de 25 august s-a plecat cu două mașini din Lugoj către Castelpietra- Tonadico în Italia, urmând ca acolo să ne întâlnim mai mulți. Unii au venit din Germania, alții din Croația, Austria, Slovacia sau Italia, ne-am întalnit șaptesprezece prieteni din Lugoj, Timișoara și Reșița.

Au urmat șase zile de via-ferrata (cea mai ușoara formă a alpinismului), șase zile de fericire, de soare, ceață, ploaie, șase zile în care am fost cu mâna pe cablu și pe carabnierele de siguranță, șase zile de cățărat pe stâncă și de fotografiat ca să avem ce arăta și celor de acasă, vouă, care poate într-o zi o să veniți cu noi sau o să mergeți singuri acolo. (Cristian Minghel)

Ce este via ferrata?

Traseele de Via ferrata sunt trasee montane prevăzute cu cabluri, scări și poduri metalice. Sunt de regulă trasee prin zone de stâncărie sau direct pe stâncă, și diferența principală între traseele de cățărare și traseele de via ferrata este că pentru traseele de via ferrata nu mai trebuie sa-ți iei corzi cu tine, pentru că pe traseu sunt instalate așa zise corzi fixe. Asta nu înseamnă că trebuie privit ca un sport mai puțin periculos decât cățărarea.

Dimpotrivă, deși via ferrata este perceput ca fiind mai sigură decât cățărarea, cei care îl practică sunt mai predispuși să se accidenteze în cazul unei căderi, datorită faptului că factorul de cădere este mai mare decât în cazul cățărării alpine. Dar nu vă impacientați, pentru a-l face un sport cât mai sigur, au fost inventate diverse dispozitive de atenuare a șocurilor și de frânare. (Gabi Colea)

Un comentariu la “Via ferrata în Dolomiți”

  1. Anton Schulz 17. dec., 2012 at 20:48 #

    Foarte frumos, doresc în continuare DRUM BUN !!!
    A. Schulz

Lasă un comentariu...