Igor Isac, în căutarea adevăratei Românii

Postat de în Conținut AUDIO, Despre evenimente derulate » 1 Comentariu

Igor Isac, în căutarea adevăratei Românii

24 mai

Un personaj fabulos, un călător fără bilet, un român care şi-a căutat România din inimă călătorind, dar, pentru că nu a găsit-o niciunde, s-a oprit din călătorie într-un loc oarecare, încercând să se salveze prin limbă, artă şi credinţă.

Acesta este Igor Isac, care a mărturisit joi, 17 mai, cu prilejul lansării volumului „Cartea aşteptării” (editura EIKON, Cluj-Napoca), la Librăria Semn de Carte, din Reşiţa: „Am venit în România cu mari speranţe, am căutat adevărata Românie la Iaşi, Bucureşti, Timişoara etc., dar nicăieri nu era ceea ce căutam. M-am oprit într-un orăşel despre care nici nu ştiam că există, o localitate pe care nu aveam niciun chef să o cunosc, chiar, când mi s-a propus să vizitez Oraviţa, eram supărat că trebuie să fac încă un efort la care nu eram dispus. Aici mi-am găsit casa în care locuiesc, iată, de peste zece ani”. Această mărturisire este cuprinsă şi în „Cartea aşteptării”, despre care criticul Gheorghe Jurma a spus că este un volum greu de catalogat, fiind un amestec de roman, de eseuri, de memorii şi fabulaţii.

Igor Isac se declară un anticomunist radical, un moldovean care s-a descoperit român cu ajutorul unui dascăl şi a încercat să-şi afirme românismul cu sinceritate, fapt care i-a creat greutăţi aproape imposibil de suportat: „În tinereţea mea, puteai să arăţi că eşti român prin limbă şi de aceea m-am străduit să vorbesc corect româneşte. Am avut surpriza să fiu privit cu ssuspiciune, chiar ridiculizat, de familie, de colegi, de oamenii din jurul meu. Îmi spuneau: Ce faci, mă? Faci pe românul? Sau: De ce vorbeşti ca Radio Bucureşti?”. Igor Isac mai spune că moldovenii din Republica Moldova au fost pervertiţi de regimul sovietic şi nu mai pot fi vindecaţi de boala care li s-a inoculat vreme de decenii. Moldovenii, într-adevăr, i-au perceput pe ruşii sovietici ca pe nişte opresori, care le-au luat pământurile, i-au băgat în cooperative agricole, dar după un timp au rămas cu ideea că, uite, totuşi, ruşii le-au adus lumină, căldură, drumuri, tractoare. În vreme ce principala amintire despre administraţia românească este că a impus impozite mari, pe care, dacă nu le plăteau, erau bătuţi de jandarmi (!).

Unul dintre personajele „Cărţii aşteptării” spune, asemenea lui Igor Isac: „Noi toţi aşteptăm ceva. Toată viaţa am avut sentimentul că mă aflu într-o gară. Tot timpul mi s-a părut că tot ce s-a întâmplat cu mine nu a fost viaţă adevărată, ci doar aşteptarea vieţii, aşteptarea unui lucru adevărat, esenţial”.

Scriitorul Nicolae Sârbu a afirmat că a citit cartea ca pe un roman, în care eroul este un Don Quijote cuceritor, aventurier, un căutător de iluzii, extrem de sincer cu sine şi cu oamenii, aflat mereu în căutarea unor experienţe noi, prins într-o cavalcadă de succese şi eşecuri.
Scriitorul Gheorghe Zincescu, în schimb, a vorbit despre volum referindu-se în primul rând la recuperarea istoriei, care este percepută de autor extrem de subiectiv, iar poetul Costel Stancu a amintit de taberele de poezie orăviţene, despre prieteniile cu scriitorii Ion Chichere, Mihai Moldovan, Doru Ilana, Mircea Bârsilă etc.

În prefaţa volumului „Cartea aşteptării”, criticul Cornel Ungureanu scrie: „… istoriile de seducător, de îndrăgostit, de boem, de abandonat, de ins urmărit de poliţiile comuniste, au un farmec prozastic aparte, cu vibraţie slavă, pe alocuri accentuată de citate din marii scriitori ruşi. Omul din subteran, Igor Isac, nu e mai puţin legat de fiinţe purtătoare de mesaj creştin”.

Igor Isac s-a născut în 1957 în comuna Olişcani din Republica Moldova, a absolvit Universitatea de Arte din Talinn (Estonia), a făcut regie de film, a scris, a pictat, a restaurat biserici. În 1995 a devenit cetăţean român, iar în anul 2000 s-a stabilit în Ciclova Montană, cartier al Oraviţei. (Matei Mircioane- www.argument.cs)

Un comentariu la “Igor Isac, în căutarea adevăratei Românii”

 1. Igor Isac 29. mai, 2012 at 12:53 #

  Stimată doamnă Camelia,dar și stimate domn ( din pacate nu v-am reținut numele) vă mulțumesc pentru lansarea călduroasă ce a avut loc la mijlocul lui mai, dar și pentru postările pe saitul librăriei d-voastră Semn de carte, a fragmentelor de texte, a imaginelor foto și video ce oglindesc suficient de bine evenimentul…
  Sper să se și vândă cartea…
  Ținem legătura !
  Cu drag și respect
  Igor Isac

Lasă un comentariu...