Reşiţa- Oraşul cu poeţi

Postat de în Conținut VIDEO, Despre evenimente derulate » 1 Comentariu

Reşiţa- Oraşul cu poeţi

23 apr.

Bucolicele.  De la Vergilius la Constantin Rupa

Un eveniment petrecut joi, 19 aprilie 2012 la librăria Semn de Carte din Reşiţa, încadrat perfect în noul concept  pe care şi Metarsis- activităţi şi servicii de cultură urbană şi artă contemporană încearcă să-l  aducă în faţa concetăţenilor: “slow attitude vs. fast attitude”, o atitudine liniştită versus una agitată, control asupra existenţei şi comuniune cu natura versus stress şi viteză impuse de societatea consumista. O regăsire a valorilor fundamentale ale omenirii prin comuniunea cu natura.“În poezia lui Constantin Rupa sunt elemente care ies din realitatea strict poetică sau din avangardismul strict sau tradiţional şi intră în sfera ezoterică. BUCOLICE există în literatura universală şi este a unei cărţi a lui Vergilius, autor latin binecunoscut, printr-o carte fundamentală a lumii, care este Eneida. Bucolicele sau alte cărţi ca Georgicele nu fac parte din cărţile fundamentale- şi mă refer aici la Vergilius- şi totuşi există. O lume tipică pastoralelor, vieţii la ţară, unei anumite linii sau armonii pe care poetul de astăzi- din 2012- încearcă să o sugereze sau să o evoce… cu trimitere la nivele deosebite ale realităţii. Din punct de vedere literar, sigur, cartea ar putea fi citită în cheie avangardistă… pentru că şi primul volum (Obsedat texual-1994- ed. Timpul) şi acesta (Bucolice 2012- ed. Tim) nu intră în tradiţie, iese din ea, se distanţează, rupe ritmul, rupe cuvinte, le face de-aşa natură încât să se aşeze laolaltă cât mai ciudat, cât mai interesant, lucru care convine de minune avangardei. Cu, iaraşi, precizarea că avangarda are o finalitate distructivă, în timp ce Constantin Rupa pare să nu o aibe neapărat ci să construiască un alt tip de realitate. Am putea să credem că este un fel de suprarealism care ţine de avangardism şi de curentul suprarealist în care, diverse combinaţii între real, suprareal, ezoterism, biblie, şi folclor dau acest rezultat…. Autorul este, desigur, autorul poeziilor dar şi al unor desene pe care am preferat să le ascundem ca să fim în ton cu cartea, pentru că şi cartea aceasta, ca orice carte mare, are nişte mistere ale ei… şi cititorul trebuie să aibe curajul să insiste asupra ei pentru a o înţelege deplin. Suntem în faţa unui autor foarte important şi foarte original, un <poet-fenomen>” a subliniat criticul şi editorul volumului Gheorghe Jurma, moderatorul lansării volumului Bucolice semnat Constantin Rupa.

“Are o profunzime şi o expresivitate cum numai prin cultură se pot asimila… Universul emoţional aparte îl duce pe Constantin Rupa aproape de Ioan S. Pop iar sintaxa îl apropie de Virgil Mazilescu. Este original, are forţa de a ne transpune într-un univers al satului aparte, de o profunzime extraordinară. Poet al discursului, cu spirit postmodern, ludic, autoironic. Ne aflăm în faţa unei cărţi-eveniment care trebuie apreciată ca atare… o carte importantă, o carte-reper, aşa cum şi “Obsedat textual” – la vremea ei a fost un reper pentru noua poezie scrisă în Banatul de Munte”. Aceasta este doar o parte din discursul poetului Nicolae Sârbu despre volumul lui Constantin Rupa.

“Citind atent versurile ai tot timpul sentimentul că trăieşti într-o lume rarefiată, într-o lume care este <de după> ce s-a întâmplat totul, o lume care este, cumva, de după moarte, din cealaltă lume, dintr-o lume mai bună… Poemele şochează printr-o calitate excepţională a limbajului, printr-o prospeţime deosebită a metaforei şi printr-o stranietate de trăire care te absorb, toate, şi te fac să traieşti în interiorul unui lucru pe care-l recunoşti ca fiind reală poezie. Un volum extrem de binevenit în biblioteca oricărui iubitor de poezie…” este de parere Gheorghe Zincescu- poet reşiţean.

Jurnalistul Matei Mircioane: “Această carte e un obiect artistic şi pentru paginile desenate… îl ştiu ca poet dar nu-l ştiam aşa bun desenator. Chiar are mână bună, nu ştiu de ce s-a ascuns până acum. E un grafician; are peniţă… imaginile recrează o lume, imposibilă şi chiar poetică. Pe mine m-a surprins la acest dublu personaj Constantin Rupa- Radu Cernătescu faptul ca el, ca artist este şi autoironic şi jucăuş şi, uneori, postmodern şi eretic.”

Constantin Rupa autorul BUCOLICELOR: “Dimensiunea hermeneutică vis a vis de Vergiliu: De ce BUCOLICE? Intr-adevar trimite la Vergilius, dar la un Vergilius altfel ştiut. Bucolicele lui Vergilius, mai exact Eclogae vel bucolica, un autor din sec. I înainte de Hristos care, cândva, are nişte viziuni premonitorii iar patristica l-a numit <unul dintre noi-creştini>. Această dimensiune este mult mai profundă. Ceea ce ne propune Vergilius nu este o viaţă la ţară, campestră, edulcolată. Se spune că era un manifest de a chema veteranii să locuiască la ţară, într-o zonă nepopulată sau depopulată şi de a se întoarce la viaţa agricolă, la natură, la viaţă la ţară, de a avea agricultori în Imperiu. Nu e numai atât. Ceea ce propune Vergilius este mult mai profund. Este o filosofie a micilor mistere care ne arată că în natură vieţuieşte Divinitatea. Natura e Divinitate. Prin această mare armonie pe care o găseşti în natură găseşsti Divinitatea.. În micile mistere ajungeai să te cunosti pe tine. NOSCE TE IPSUM; GHOTHI SEAUTON cum spuneau grecii, te vei cunoaşte pe tine însuţi privind în această oglindă care este natura. Din această filozofie a regăsirii de sine se aunge la o filozofie a autorului aici de faţă. A găsi natura, satul, ca pe o lume interioară este ceea ce vă propun. De aceea toposul, sau locul, sau satul care nu apare pe vreo harta este un loc interior… A te găsi pe tine însuţi este ideea cu care s-a pornit aceasta carte… Natura interioară este propunerea acestor texte… Te poţi regăsi pe tine în faţa naturii cu condiţia să te cauţi pe tine… Micile bucurii pot fi asumate în interior… Orice călătorie iniţiatică sau nu poate duce către sine, către o interioritate care este mult mai mare decât orice aspect exterior al omului. Vă mulţumesc” au fost cuvintele rostite, simplu, de autorul Bucolicelor 2012 – Constantin Rupa.Un comentariu la “Reşiţa- Oraşul cu poeţi”

  1. Matei Mircioane 24. apr., 2012 at 5:32 #

    Momente frumoase, rotunde şi profunde la „Semn de carte”. Rupa, un creator original şi complex.

Lasă un comentariu...