Banatul Montan-între cărţi, imagini şi prieteni

Postat de în Despre evenimente derulate » 0 Comentarii

Banatul Montan-între cărţi, imagini şi prieteni

22 feb.

Marţi, 21 februarie 2012 la librăria Semn de Carte au avut loc doua evenimente demne de consemnat. În prima parte- lansarea ghidului turistic “ Parcul Naţional Cheile Nerei- Beuşniţa” semnat Vasile Neagu, volum apărut la editura Tim din Reşiţa. Despre importanţa cărţilor referitoare la bogăţia şi frumuseţea Banatului de Munte apărute în cursul anilor la editura reşiteană a vorbit criticul, publicistul, scriitorul şi editorul Gheorghe Jurma precizând că volumul lui Vasile Neagu vine ca o completare firească a celorlate cărţi dedicate Banatului Montan apărute la editura Tim, iar tânărul autor merită felicitari pentru munca depusă. Născut în 22 decembrie 1980 la Reşiţa, absolvent al Facultăţii de Geografie a Univesităţii timişorene, hidrolog la  A.N. Apele Române, S.G.A. Caraş-Severin, Vasile Neagu este la al doilea volum publicat, primul “Impactul exploatărilor miniere de la Moldova Nouă asupra calităţii mediului” apărând în 2008 la editura Eurobit din Timişoara. Autorul ghidului turistic lansat marţi la Semn de Carte a afirmat că  95 % din traseele prezentate în carte au fost străbătute de el însuşi, cu pasul,  autocaracterizându-se „M-am plimbat mult prin Banat în ultimii ani şi am citit mult, probabil însă doar o mică parte din cât s-a scris şi se va mai scrie. Consider că se pot face mult mai multe pentru turismul bănăţean în particular şi pentru Banat în general, aici sperând să contribui şi eu. Sunt o persoană care încă face multe din pasiune în detrimentul asigurării unei stabilităţi materiale”

În partea a doua a serii am urmărit, alături de grupul de prieteni, membrii ai secţiei  „Drumeţie” a Asociaţiei reşiţene „Prietenii Munţilor”, în  retrospectiva 2011, imagini din timpul excursiilor săptămânale semnate Ioan Mato-jr. Demn urmaş al tatălui- cunoscutul fotograf şi cineast reşiţean Ioan Mato- Iancsi Mato a făcut din nou dovada talentului fotografic moştenit precum şi a pasiunii pentru  drumeţie, încântând publicul prezent în număr considerabil, cu proiecţii inspirate, imagini inedite realizate pe trasee parcurse din Reşiţa şi până la: Dognecea, Ocna de Fier, Văliug, Breazova, Vârfurile Certez şi Arşiţa- cu împodobirea tradiţională a bradului de Crăciun, Piatra Albă, Munţii Ţarcu, Cuca, Groposu,  peştera Comarnic, Rusca-Teregova.

O seară liniştită în care, între prieteni, cărţi şi imagini a stat fabulosul Banatul Montan de care m-am îndrăgostit de când l-am văzut prima oară. Şi pentru că tot suntem în anul Caragiale pot spune, parafrazându-l pe Nenea Iancu, ca „…inima mea palpită de amoare”. Fără glumă. Am zis!

 

Nu există comentarii.

Lasă un comentariu...