Concert extraordinar

Postat de în Conținut VIDEO, Despre evenimente derulate » 2 Comentarii

Concert extraordinar

26 iul.

Cristian Roşoagă – orgă şi tenorul Georg Colţa în biserica romano-catolică din Brebu-Nou

Duminică, 24 iulie 2011, înainte de liturghie, în biserica romano-catolică din Brebu-Nou (Weidenthal) sunetele vibrante ale muzicii de orgă s-au împletit cu vocea umană într-un concert clasic, exemplu perfect de stil. În edificiul construit în stil neogotic în anul 1858 de către germanii colonizati pentru a apăra graniţele imperiului, clădire restaurată şi îngrijită de urmaşii acestora reîntorşi în patria-mamă dar cu sufletul rămas aici – în care se ţin slujbe sporadic – duminica, instrumentul  vechi de 140 de ani a răsunat şi a emoţionat puternic sub degetele tânărului reşiţean, absolvent al Academiei Gheorghe Dima din Cluj – secţia orgă, masterand anul II – Cristian Roşoagă. Talentatul  muzician ne-a răsfăţat cu lucrări din barocul german – semnate Johann Pachelbel, Conrad Michael Schneider, Carlmann Kolb şi barocul veneţian cu Concertul nr. 3 “La Stravaganza” semnat de Antonio Vivaldi. Tenorului Georg Colţa, binecunoscut iubitorilor muzicii clasice din Reşiţa a întregit experienţa spirituală împărtăşită cu divinitatea în acest spaţiu ales prin piesele interpretate semnate Konrad Kreutzer, Georg Friederich Handel şi Ludwig van Beethoven. Şi cum, dintr-un spaţiu al spiritualităţii nu putea lipsi un imn, acesta a fost cel semnat Franz Schubert – Ave Maria pe care Georg Colţa l-a interpretat şi la bis, alături de variaţiunile pe tema Imnului Bucuriei din Simfonia a IX-a de Beethoven semnate Cristian Roşoagă –  improvizaţiile pe orgă fiind un salut adresat iubitorilor de muzica bună, prezenţi, în acest colţ de rai din Banatul Montan, la Festivalul International de Jazz de la Gărâana (Wolfsberg), sat aparţinând de comuna Brebu-Nou (Weidenthal).

Manifestarea,  marca Metarsis – activităţi şi servicii de cultură urbană şi artă contemporană s-a desfăşurat cu sprijinul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional a Judeţului Caraş-Severin şi a Radiodifuziunii Române prin Studioul Regional Radio-Reşiţa, cărora le mulţumim.

 


2 comentarii la “Concert extraordinar”

  1. Cristian Popescu 02. aug., 2011 at 12:58 #

    Talentati protagonistii! Am avut lacrimi in ochi….Eu sunt ortodox dar concertul din biserica romano-catolica m-a uns pe suflet. Felicitari oamenilor de cultura din Resita pentru organizare si initiativa.

  2. maria 28. iul., 2011 at 13:59 #

    Va multzumesc pentru momentele de inaltare pe care le-am trait duminica. Ce poate fi mai frumos … orga si tenor in biserica. M-am incarcat cu energie pozitiva. Felicitari protagonistilor si organizatorilor

Lasă un comentariu...