TAROT TALES

Postat de în Conținut VIDEO, Despre evenimente derulate » 1 Comentariu

TAROT TALES

24 iul.

7 istorii cu Mircea Tiberian, Luiza Zan şi Liviu Butoi

Concertul de sâmbătă, 23 Iulie 2011 ora 12, desfăşurat în Biserica Romano-Catolică din Brebu-Nou a fost un minunat prilej de întâlnire a celor prezenţi  cu trei mari personalităţi ale jazz-ului romanesc. Cele şapte istorii inspirate din Arcanele Tarotului transpuse pe muzică de Mircea Tiberian – orgă, Luiza Zan – voce şi Liviu Butoi – saxofon şi flaut – sub genericul TAROT TALES – au surprins, încântat şi răsfăţat  publicul select prezent cu sonorităţi inspirate şi bine armonizate, perfect structurate pe textele scrise de Mircea Tiberian după Saviana Stănescu:

1. Introitus. Preambul.

2. Forţa.Strenght –Fortitude.(Arcane VIII)

O femeie şi un leu, o Femeie-Leu, O forţă îmblânzitoare netemătoare şi calmă, capabilă să lege lucruri văzute şi nevazute, despărţite sau încâlcite. Este forţa optului răsturnat, a clepsidrei rotitoare, e şuvoiul care curge prin octavelele muzicii.

3. Marea Preoteasă.The high Priestess.(Arcana II)

Ea e regina gândurilor înţelelepte, aproape ireală. Nu poate fi iubită, nici măcar atinsă ci se lasă doar admirată  sau poate adulată.

E mult prea frumoasă pentru aceasta lume, prea sinceră prea generoasă, prea vibrantă.

Prea singură.

4. Interlude.Valea salciilor.Weidenthall

5. Spânzuratul. Hanged man (Arcana XI)

Sacrificat pentru vina colectivă a celor apropiaţi dar şi a celor pe care nu-i cunoaşte, el plăteşste pentru resturile  faptelor şi dorinţelor neîmplinite ale semenilor.

N-a comis, în principiu, nici o faptă rea dar nici cu vreuna bună nu s-a remarcat.

Insă , din când în când, omenirea are nevoie de un ţap ispăşitor care sa moară, dacă se poate frumos, cu un zâmbet pe chip şi o binecuvântare din din partea noastră; ca într-un scenariu de film  în care personajul nereliefat e primul eliminat din joc.

6. Moartea.Death. (Arcana XIII)

Cavalerul din arcană nu trebuie confundat cu Făt-Frumos pentru că el de fapt e cel care   l-a omorat  pe prinţ şi i-a furat calul. Iar tu nu poţi să faci absolut nimic decât să înţelegi asta şi să te mângâi cu gandul că furtul cailor şi căsăpirea se face în mod democratic de la bordei până la palat. Trebuie să acceptăm că negrul nu e luminos iar gri-ul nu e curat. Avem oricum parte de multe schimbări neaşteptate şi nedorite chiar înainte de întalnirea cu… însă mai bine să nu vorbim despre ea. Arcana XIII nu are nume. Şi jocul nu se sfârşeşste aici.

7. Soarele. The Sun.Piatra albă. (Arcana XIX)

Copilul soare, Regele Copil. Copilul Iisus, Kalokagathia micului nostru univers.

Te simţi copilul unei lumi bogate şi generoase unde n-ai ştiut ce înseamnă  nevoie ori nazuinţă. Eşti regele grădinii în care Symposion-ul se desfăşoară fără sfârşit iar compania e perfectă. Planetele se învart în jurul tău iar cometele te ocolesc. Dulce libertate! Ce mai urmează acum?

Concertul marca Metarsis – activităţi şi servicii de cultură urbană şi artă contemporană s-a desfăşurat cu sprijinul Direcţiei pentru Cultură şi Partimoniu Naţional a Judeţului Caraş- Severin şi a Studioului Regional Radio-Reşiţa, Radio România, cărora le mulţumim.

 

Un comentariu la “TAROT TALES”

  1. maria 28. iul., 2011 at 13:56 #

    Felicitari pentru ca am avut posibilitatea sa-l ascult si pe Mircea Tiberian chiar daca n-a cantat in Festival. Va multzumesc si felicitari organizatorilor.

Lasă un comentariu...