La Mulţi Ani! Gheorghe Jurma

Postat de în Despre evenimente derulate » 1 Comentariu

La Mulţi Ani! Gheorghe Jurma

5 feb.

Născut la 5 februarie l945 la Bobda în judeţul Timiş dar stabilit la Reşiţa în judeţul Caraş-Severin scriitorul, jurnalistul, istoricul şi criticul literar, eminescologul, colecţionarul şi editorul Gheorghe Jurma împlineşte azi frumoasa vârstă de 66 ani. Sarbatorit într-un cadru prietenesc la librăria Semn de Carte, despre opera, preocupările şi cărturarul Gheorghe Jurma au vorbit dr. Liubiţa Raichici – director al Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural Naţional Caraş-Severin care, în semn de recunoaştere, i-a înmânat o Diplomă de Merit Cultural, o altă Diploma i-a fost înmanată din partea Bibliotecii Judeţene “Paul Iorgovici” de către directorul instituţiei prof. Clara Constantin pentru întreaga activitate pe tărâm cultural iar din partea Bibliotecii “Tata Oancea” din Bocşa i-a fost daruită, de către director – doamna Gabriela Şerban, o carte – ediţie bibliofila – în miniatură, cadoul cel mai potrivit pentru colecţionarul Gheorghe Jurma. Au mai vorbit: Victoria Bitte din partea Bibliotecii Englezo-Americane, istoricul Dana Bălănescu, poetul Iacob Roman, scriitorul Mircea Cavadia şi, nu în ultimul rând, prietenul de-o viaţă, jurnalistul şi scriitorul Nicolae Sârbu, cel care declara despre Gheorghe Jurma că, dacă n-ar fi existat, ar fi trebuit inventat.

Celui care trăieşte pentru cărţi şi prin cărţi, emblemă a culturii bănăţene în special şi a culturii române în general, celui care recunoaşte, cu modestie, că este, dintotdeauna, obsedat de cărţi – Gheorghe Jurma – un sincer LA MULŢI ANI !

Citeşte cuvântul Gabrielei Şerban „Popas aniversar 66 – Gheorghe Jurma” (fişier pdf.)

 

Un comentariu la “La Mulţi Ani! Gheorghe Jurma”

  1. Cristian-Paul MOZORU 08. feb., 2011 at 14:59 #

    Din pacate distanta (doar spatiala) asezata voluntar intre mine si Resita alegand intai drumul Timisoarei, iar mai apoi al Germaniei, nu mi-a permis prezenta fizica in cadrul deosebitului eveniment.
    Cu toate acestea, umanul gand s-a indreptat cu siguranta inspre acele locuri din care mi-am tras primordialele seve culturale, dar si existentiale, si totodata inspre OMUL si CARTEA Gheorghe Jurma.
    Desi am avut ocazia de a-l cunoaste prin intermediul domnului Gheorghe Zincescu in cadrul unei lansari de carte, totusi intaiul dialog l-am purtat pe cand lucram in Timisoara la libraria Humanitas. Acele cuvinte, normal, s-au pierdut in negura timpului, dar fascinatia ce m-a cuprins cu privire la universul in care a ales scriitorul Gheorghe Jurma sa traiasca a ramas. Sunt sigur ca fiecare om cu care scriitorul Gheorghe Jurma a intrat in contact a castigat o amprenta culturala, dar si existentiala.
    Asadar, Gheorghe Jurma – Resita culturala – a mai castigat un pariu cu viata, un pariu cu cartea, un pariu cu Resita.

    Gandul bun, al lui Cristian-Paul MOZORU

Lasă un comentariu...