Povestea soldatului

Postat de în Anunțuri evenimente » 0 Comentarii

21 nov.

Igor STRAVINSKI

Marți,  28 noiembrie 2023, ora 17, sala LIRA a  la Liceului  de Arte ,,Sabin PĂUȚA” din Reșița, va fi gazda concertul   ,,Povestea soldatului”  , text de  Charles Ferdinand RAMUZ (n. 1878 – m. 1947), muzica de: Igor Stravinski (n. 1881 – m. 1971).

Libretul  în care RAMUZ descrie parabola unui soldat care îşi tranzacţionează vioara (sufletul- spiritul) cu diavolul în schimbul unui câştig economic nelimitat (material)-dilema faustiană-  transpusă magistral pentru septet de vioară, bas, clarinet, fagot, trompet, trombon şi percuţie de STRAVINSKI fac din  ,,Povestea soldatului”  nu doar o capodoperă a muzicii secolului al XX-lea, ci și un protest la adresa războiului și a oricărui conflict violent.

Perfect înscrisă în curentul Slow vs. Fast  și mai actuală ca oricând, ,,Povestea soldatului”  ne invită la introspecție, la descoperirea  adevăratelor valori, la reașezarea priorităților, la comuniune cu arta, la conectarea cu noi înșine,  cu ceilalți și, mai ales, cu muzica.

Vom asculta, împreună, septetul:

Violeta Oșorhean – Vioara I

Văleanu Andrei – Clarinet

Țaga Radu – Fagot

Candrianu Andrei – Trompetă

Bogdan Dijmărescu – Trombon

Szekeres Ferencz – Percuție

Sánta Csaba – Contrabas

Narator: Boris Gaza

Dirijor:  Zaharia Radu

Intrarea este liberă.

Organizator: Asociația  ,,Tribul Artistic” Timișoara în parteneriat cu Societatea pentru Cultură METARSIS și Liceul de Arte ,,Sabin PĂUȚA” din Reșița . (Camelia DUCA)

Nu există comentarii.

Lasă un comentariu...