MIORIȚA de CRĂCIUN

Postat de în Concert caritabil » 0 Comentarii

21 dec.

DAR DIN DAR SE FACE RAI. Ediția a VII-a. In honorem Doru Petru MORARIU

Nașterea Domnului- Crăciunul este, fără tăgadă, un ”praznic LUMINOS” ce aduce împreună familia și prietenii. Este, cu siguranță, mult așteptat pentru că este o  sărbătoare a luminii și bucuriei. Este atât de multă  inocență, așteptare înfrigurată, speranță, candoare, fericire, la întâlnirea copiilor cu Moș Crăciun. Este o sărbătoare emoțională și emoționantă cînd devenim mai buni descoperind lumina din noi. Toți trecem, mai devreme sau mai târziu, prin perioade dificile în viață. Fie că pierdem o ființă dragă, fie că trecem prin situații de criză, suntem greu încercați, ne însingurăm, devenim triști. Un zâmbet şi o mână întinsă, o îmbrăţişare caldă, un gest de solidaritate pot să șteargă din lacrimi, să aducă lumină în ochi și suflete şi dovada că fiecare dintre noi contăm pentru ceilalți, că nu suntem singuri.

DAR DIN DAR SE FACE RAI, Concertul Caritabil In honorem Doru Petru MORARIU din 20 decembrie 2022, a fost special ales pentru lansarea noii formule, știut fiind faptul că MIORIȚA începând cu anul l979, într-un regim opresiv, a adus în conștiința publică tradiționalele colinde românești printr-un concert anual devenit misiune de credință. Sigur că Moș Crăciun era, de multe ori, Moș Gerilă, că nu prea aveai voie să vorbești despre Iisus și Maica Domnului, despre îngeri și Rai, paradigme evitate cu tact.Tocmai aceste opreliști au făcut din Concertele MIORIȚEI forme de protest, prilejuri de bucurie nedisimulată creîndu-se o conexiune specială între coriști și spectatori. Încă se mai aud ecourile concertelor de altă dată. Noua formulă MIORIȚA se bazează pe vechi coriști, oameni care au cîntat împreună și se armonizează perfect cărora li s-au alăturat tineri experimentați, cu voci proaspete, entuziaști. Formula este apropiată de cea de început: vărste diferite, profesii diferite, religii și etnii diferite. O formație eterogenă  care-și propune prin talent, pasiune, dăruire, efort, sub bagheta tinerei și talentatei prof. Emanuela MOLDOVAN, să readucă arta corală bănățeană în prim plan. 

 Înființată în l975 din inițiativa tânărului și talentatului dirijor Doru Petru MORARIU (17.11.l951- 21.02.2020) MIORIȚA devine, treptat, una de prestigiu, dovadă stând numeroasele premiile naționale și internaționale obținute. Dacă ar fi să enumerăm doar Festivalurile Internaționale de la Gorizia (Italia, 1978), Arezzo (Italia, 1982) și Tours (Franța, 1984), Concertul de Prime Audiții de la Sala Radio ( București, 1980) concert moderat de renumitul dirijor Marin CONSTANTIN, prezența în Studiourile Radiodifuziunii Române, MIORIȚA ”păstorită” de Doru Petru MORARIU s-a impus prin măiestrie în fața specialiștilor și a unui public exigent susținând, în doar câtiva ani, peste 150 de concerte.

 ”- Corul MIORIȚA? Una din formațiile de elită ale muzicii corale românești”. Marin CONSTANTIN, Flacăra, 22 aprilie 1980

”Una din referințele imediate ale valorilor durabile ale artei românești”. Adrian PĂUNESCU, RTV 16 noiembrie 1980

Timpul trece cum nici nu gândești atunci când esti tânăr. Nici noi nu credeam ”a muri vreodată” vorba poetului nepereche. Multe dintre ”miorițe” s-au mutat pe Câmpiile Elizee. Doru Petru MORARIU (17.11.1951- 21.02.2020) reface, încet MIORIȚA RAI. Pe câțiva i-a găsit, deja acolo. Alții s-au alăturat după februarie 2020. Și nouă parcă ne este mai ușoară trecerea dacă ne gândim la o revedere cu cei plecați. Pios omagiu: Viorel Petru Morariu, Carmen Morariu, Șandi Sasu, Mișu Șopterean, Erika Bornhopfer, Adriana Zipp, Andrei și Mariana Virag, soții Rațiu, Zeno Boariu, Constantin Zaharescu, Mișu Bălănescu, Ioan Tismonariu, Cornel Șilindean Pavel Boroș, Adrian Boriuc, Leontin Stana, Tina Medrea, Cornelia Ponoran, Veronica Cocoș, Lulu Draghici, Adriana Păunel, Costel Olărașu, Dimi König, Gigi Roncov, Alexandra Gorghiu. Sănătate multă celor aflați în suferință, lui Ute Tatar și Sandu Ungur.

Aseară a fost proiectat un slideshow cu imagini vechi, pe muzica interpretată de Miorița sub bagheta lui Doru Petru MORARIU, concept și realizare Lucian DUCA. Am fost emoționați, nostalgici, recunoscători, cu inima deschisă spre oamenii alături de care am trăit din plin clipe de neuitat. Si cum se putea termina o seară magică dacă nu cu același colind cu care a debutat ”O ce veste minunată”. Au urcat pe scenă vechi ”miorițe”: Luciana Ianculescu, venită special de la Timișoara cu cu taxi care a aștepătat-o și a dus-o înapoi (spititul Mioriței nu piere), Letiția Sabău, Monica Rambu, Florica Fetescu, Adina Belu, Mariana Chirilovici, Adrian Bujor, Nicuță și Gigi Mureșan, Geta Ponta Miskovits, Marghit Varga, Vetuța Vlăduț, Ileana Carnaru, Florica Șoimoșan, Simona Păun, Nicoleta Garoiu, Adrian Cocoș, Nicoleta Hanț.Fac parte din formula nouă vechi ”miorițe”: Dana Mitrică, Cornel Todea și Dana Todea, Camelia și Lucian Duca, Eugen Constantin, Tinel și Lenuș Marinescu, Adela Cornean. Ne-a fost aproape Maestrul Sabin Pautza, președinte al Societății pentru Cultură METARSIS- activități și servicii de cultură urbană și artă contemporană, organizatorul principal al evenimentului. Cu mulțumiri partenerilor culturali: Clubul Rotary Reșița, Magazinele Refill și Liceul de Arte Sabin Păuța din Reșița care a pus la dispoziție, gratuit, sala Lira pentru Concert.

A fost o reușită. Incheiem un an, începem altul- 2023 pe care ni-l dorim cu sănătate, cu proiecte frumoase, reușite, cu oameni frumoși alături. Cu gând pios la cei care nu mai sunt fizic dar ne-au ampentat adânc existența. Cu mulțumiri mii: fam. Ovidiu și Emanuela MOLDOVAN pentru implicare (toți cei 4 membri ai familiei au fost pe scenă), coriștilor tineri și mai puțin tineri, și nu în ultimul rând publicului minunat care a umplut până la refuz sala  Lira. Avem o veste minunată: astăzi s-a născut o nouă MIORITA. Să fie binecuvântată, să crească mare, sănătoasă, robustă, inspirată. In honorem Doru Petru MORARIU și a celor care cântă, alături de îngeri, în RAI. Pentru că ce ne-ați dăruit, spiritual, ducem mai departe. Iar darurile materiale vor aduce lumină în ochi plânși. Pentru că, nu-i așa,  DAR DIN DAR SE FACE RAI. (Camelia DUCA)    

Nu există comentarii.

Lasă un comentariu...