Kirchweih 2022 Wolfsberg/ Gărâna

Postat de în Fără categorie » 0 Comentarii

19 oct.

Al 152- lea Hram al Bisericii romano-Catolice Sf. Tereza de Avila

Într-un timp al regăsirii de sine, al credinţei şi al speranţei, cu inima deschisă și ochii ațintiți asupra lumii în care trăim, acum mai mult ca oricând, am fost  ÎMPREUNĂ la Wolfsberg/ Gărâna, micuța localitate de la poalele Munților Semenic, în Caraș-Severin, în sărbătoarea celui de-al 152-lea Hram al Bisericii Romano-Catolice așezate sub tutela Sfintei Tereza de Ávila, celebrată în sâmbăta cea mai apropiată de data de 15 octombrie.

Cunoscută ca puntea de trecere între calendarul vechi, iulian, și calendarul nou, gregorian, pe baza cercetărilor și recomandărilor astronomilor, Papa Grigore al XII-lea a dispus ca după ziua de 4 octombrie a anului 1582 să urmeze data de 15 octombrie, recuperandu-se astfel rămânerea în urmă a datelor calendaristice față de pozițiile reale ale pamântului și soarelui. În aceeași noapte de 4 spre 15 octombrie se stingea din viață una dintre femeile extraordinare ale Evului Mediu și ale tuturor timpurilor: Sfanta Tereza din Ávila (1515-1582), numita si Tereza cea Mare.

Sărbătoarea Bisericii Romano-Catolice din Wolfsberg / Gărâna, biserică ridicată în anul 1879 de germanii colonizați aici de Francisc I, a fost marcat, și anul acesta, în prezență numeroasă, într-o sâmbătă de 15 octombrie 2022, zi binecuvântată cu mult soare, caldă la propriu și la figurat având ca punct principal Sfânta Liturghie de Hram celebrată de E.S. monseniorul Iosif Csaba PAL, episcop diecezan de Timișoara, cu participarea preotului paroh de Reșița 1, arhidiacon al Banatului Montan, Veniam PĂLIE. S-au citit rugăciuni la Monumentul Deportaților din curtea Bisericii și s-a binecuvântat bradul de Kirchweih împodobit, anul acesta, în curtea casei cu numărul 75.

Fanfarele Bergwerkskapelle din Steierdorf și Banater Musikanten din Timișoara , formațiile de dansuri din Steierdorf, Moinești, Satu-Mare, Banater Rosmerein, Kranz, din Timișoara, Enzian din Reșița, Edelweiss Deta, oaspeții sosiți din: Neumarkt- Austria, Vucovar- Croația, București, Suceava, Câmpulung, Vatra Dornei, Bacău, Moinești, Bistrița, Satu Mare, Arad, prezența surorilor Providenței, prezența etnicilor germani reveniți aici, special, au făcut ca această sărbătoare să fie una, a speranței, a toleranței, a smereniei, a regasirii de sine, a bucuriei. Pentru că ce poate fi altceva decât o mare bucurie să vezi implicarea ernicilor germani în aranjarea Bisericii, împodobirea Pomului de Kirweih, în prepararea bunătăților oferite participanților.

Comunitate germană repatriată masiv după 1990 dar cu sufletul și gândul la Wolfsbergul copilăriei, la primului sărut și la primului dans, la prieteni și rude, la dealul Kasarnului, la câmpurile și vitele lor. Datorită lor, a ”pemilor”, cimitirul satului este bine îngrijit iar clopotul bisericii sună de două ori pe zi. Multumirile noastre, ale organizatorilor,  pentru toți germanii de acolo sau de aici, în special familiilor: Winterberger, Weinfurter, Bruck, Richer, Schmidt, Mayer, Zangl, Kierer, Peczi, și toți cei care fac posibilă, an de an,  această importantă sărbătoare a comunității. Au adresat cuvinte alese: E.S. monseniorul Iosif Csaba PAL, episcop diecezan de Timișoara, Zlatomir MALETICI, viceprimarul comunei Brebu Nou, Johan FERNBACH, președintele Forumului Democrat al Germanilor din Banat, Josef Erwin ȚIGLA, președintele Forumului Democratic al Germanilor din Banatul Montan. Programul cultural susținut de formațiile prezente a cuprins cântece și dansuri germane. S-a mâncat gulaș de vită și gulaș de porc puse la dispoziție de organizatori și fasole cu ciolan- oferită de fam. Stanciu, venită de curând la Gărâna. Băuturile oferite de Geta Feieș- Gradimex, pâinea lui Cipi Tibru- Socepan, prăjiturile Marianei Beko- Marbek, prânzul pregătit de Herbert Weinfurter și Ela Dana Mantea, servit la Pensiunea Heidi a Tereziei Weinfurter, snaps-ul de prune sau mere pus la dispoziție de bărbații gărânezi, fructele, strudelurile și prăjiturile coapte cu drag de femeile gărâneze, bradul de Kirweih mijlocit anual de brigadierul Ion Bădescu, au făcut, și anul acesta, un KIRCHWEIH perfect, care s-a terminat cu un bal reușit la Căminul Cultural. Familia de ursuleți îmbrăcați în leder hosen și tracht, pălăria și baticul au plecat la Timișoara, sticla și bradul au rămas la Gărâna / Wolfsberg loc de etalare a obiceiurilor și a portului popular tradițional al germanilor din Banatul multietnic și pluricultural.  A fost bine. Pentru că am fost împreună. Și am acționat conform îndemnului Sf. Tereza de Avila:  “Nu aspira să fii binefăcătorul întregii omeniri, ci mulţumeşte-te să faci bine persoanelor în mijlocul cărora trăieşti.” (Camelia Duca)

Organizator principal: Societatea pentru Cultură METARSIS cu sprijin financiar al Consiliului Judetean Caras-Severin

Parteneri: Primăria Brebu-Nou, Forumul Democratic al Germanilor din Caraș-Severin, Episcopia Timișoara, Biserica Romano-Catolică Sf. Tereza de Avila Gărâna, Biserica Romano-Catolică Maria Zăpezii Reșița, Ocolul Silvic Valiug, GRADIMEX, SOCEPAN, REFILL, MARBEK, Pensiunea HEIDI. Comunitatea germană din Munții Semenic.

Nu există comentarii.

Lasă un comentariu...