Sabin PAUTZA și muzica de film

Postat de în Despre evenimente derulate » 1 Comentariu

6 oct.

FESTIVALUL INTERNATIONAL SABIN PAUTZA, ed. a VII-a, Reșița 2020

cop Vineri, 3 octombrie, de la ora 19:30, curtea  Universității Eftimie Murgu din Reșița, a găzduit un nou eveniment din seria celor 7 pe care vi le propunem, în anul pandemic 2020, în Festivalul Internațional Sabin PAUTZA, Reșița, ed. a VII-a: Sabin PAUTZA și muzica de film. Compozitor, dirijor, profesor universitar, muzicianul român Sabin PAUTZA- născut la 8 februarie 1943 la Câlnic-Reșița, județul Caraș-Severin-cu o carieră prestigioasă în țară și străinătate, membru al Uniunii Compozitorilor Americani (ASCAP) și al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, a orchestrat mult, în perioada rezidenței în America, pentru Hoolywood. In onoarea Maestrului și pentru a marca acea activitate a Domniei sale, în colaborare cu Muzeul Cineastului Amator, Școala Populară de Arte și Meserii ”Ion ROMÂNU” din Reșița, în cadrul CineDoc, ne-am bucurat de o seară de film documentar pe muzică live interpretată, la pian, de prof. Lucia GHILEA. Filmul documentar este un montaj realizat de Andrei Bălbărău, un tânăr entruziast, creator al Muzeului Cineastului Amator-initiativă privată a colecționatului împătimit de  aparatură de filmat pentru cineamatori, aparate de fotografiat vechi și tot ce ține de lumea cineamatorismului căruia i s-au alăturat tineri la fel de pasionați.

Colajul din filme pe 16 mm, filme document a unei parți de istorie industrială reșițeană salvate și digitalizate de Andrei BĂLBĂRĂU- stau mărturie vie a vieții tumultoase din Cetatea de Foc. S-au folosit imagini  semnate Ioan MATO- Cineclubul ”Siderurgistul” (CSR), Francisc CSONKA- Cineclubul ”Energia” (UCMR), Ioan TOTH- Focal XX, Doru Marcu, Ștefan Copia, Oswald Ruzicska, Erich Roman- Optic ’76 maiestuos ilustrate de muzica de pian interpretată de prof. Lucia GHILEA- Școala Populară de Arte și Meserii ”Ion ROMÂNU” Reșița, într-un colaj inspirat ales care a cuprins: ”Hello again” din ”Jazz singer” de Neil DIAMOND și Alain LINGRI, ”Il vento, il grido”, ”La Piovra” din ”Caracatița”, ”Chi mai” din filmul ”Profesional”, ”Friends” din ”A fost odată în America”, ”Love affaire” din filmul cu același nume – Enio MORICONE, ”Convento di Sant’ Anna” din ”Pacientul englez”- Gabriel YARED, ”Chariots of Fire”- VANGHELIS, ”As Time goes by” din ” Casablanca” –Herman HUPFELD, ”Conquest of Paradise”- VANGHELIS, ”What a  wonderful World”- George David WEISS și Bob THIELE și ”Moon River din ”Mic dejun la Tiffany”- Henrry MANCINI. O seară de excepție cu muzică live și film documentar, istorie valorificată consistent, preambul la REȘIȚA 250 în prima seară a CineDOC. Al doilea eveniment din cea de-a VII-a ediție a Festivalului Internațional Sabin PAUTZA, Reșița, desfășurat în anul pandemic 2020, în curtea Universității Eftimie Murgu s-a bucurat de prezența Maestrului și de un public cald. (Camelia DUCA)

SP si muzica de film_004SP si muzica de film_007bshSP si muzica de film_014SP si muzica de film_009SP si muzica de film_020SP si muzica de film_023rptSP si muzica de film_032SP si muzica de film_034

Eveniment organizat de METARSIS în parteneriat cu Școala Populară Ion ROMÂNU, Universitatea Eftimie MURGU, Muzeul Cineastului Amator, CineDoc, cu respectarea condițiilor impuse de starea de alertă.

Trackbacks and Pingbacks

  1. FESTIVALUL INTERNATIONAL SABIN PAUTZA, ed. a VII-a, Reșița 2020 | UZPR CARAS SEVERIN - 06. oct., 2020

    […] (citeste mai departe…) […]

Lasă un comentariu...