IN HONOREM
Postat de metarsis în Despre evenimente derulate » 0 Comentarii
8 mart.
SABIN PAUTZA – COMPOZITOR, DIRIJOR, PEDAGOG
8 Februarie, 1943 – Câlnic, Reşiţa, Jud. Caraș-Severin
„Eu tot român mă simt, oriunde aș fi. Întotdeauna mă raportez la moșii mei de aici, din pământul de la Câlnic, pentru că îi simt mereu aproape. Tot aici mă simt bine, tot în locurile astea mă reîntorc permanent și tot aici voi muri…”
Sabin Pautza (Păuță) s-a impus în viața artistică printr-un talent muzical desăvârșit. A studiat la Conservatorul din București cu Marțian Negrea, D. D. Botez, Tudor Ciortea, Marin Constantin, Ion Dumitrescu, Aurel Stroe, Ștefan Niculescu, perfecționându-se apoi la Academia de Muzică Chigiana din Siena, Italia, unde a beneficiat de îndrumarea unor muzicieni precum: Franco Ferrara, Franco Donatoni și Bruno Maderna.
În țară, Sabin Pautza a predat compoziție, armonie și contrapunct la Academia George Enescu din Iași, de-a lungul timpului fiind dirijor al Orchestrei Studenților Facultății de Muzică din Timișoara și al altor ansambluri dintre care amintim și Corala Animosi.
Sabin Pautza s-a remarcat și ca un bun orchestrator și compozitor fiind distins cu numeroase premii dintre care amintim Marele Premiu Doctor Martin Luther King Jr. pentru compoziție.
Activitatea sa internațională de dirijor și compozitor i-a adus în 1995 titlul onorific de Doctor în Muzică, acordat de Institutul pentru Cercetări Aplicate din Londra. De asemenea, în anul 2005 Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca i-a acordat titlul de Doctor în Muzică.
Numele lui Sabin PAUTZA figurează în „Who’s Who in Music” (1988-2003) și în volumul, „2000 de oameni de seamă americani” publicat de Institutul Biografic American. Compozițiile sale au fost înregistrate de către firma „Swift Music Group” din Statele Unite, în seria „Opera Omnia”, pe 15 CD-uri. De asemenea, editura muzicală „San Nicobian” din New York, i-a publicat în exclusivitate partiturile sale.
La Iași a avut loc Colocviul Național de Muzicologie, editia a XXII-a. Evenimentul a fost organizat de Colegiul Național de Artă Octav Băncilă Iași în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean și Universitatea de Arte George Enescu din Iași. (http://muzicologie.ro/in-honorem)
Nu există comentarii.