Împreună

Postat de în Fără categorie » 0 Comentarii

24 sept.

Kirchwei la Franzdorf/ Văliug, Caraș-Severin

afis kirchweih 2019 ValiugDuminică, 29 septembrie 2019, vă așteptăm la Franzdorf / Văliug, Caraș-Severin, unde va avea loc  KIRCHWEIH / SĂRBĂTOAREA  DE HRAM a Bisericii Romano-Catolice  ”Sfântul Francisc de Assisi”, după următorul program:

13:30  PROGRAM MUZICAL cu Fanfara BERGWERGSKAPELLE din Steierdorf/ Anina, la locul de plecare

14:00  PARADA tradițională cu ridicarea, în parcul din fața Primăriei, a POMULUI DE KIRCHWEIH.

15:00  SFÂNTA LITURGHIE cu prilejul celui de-al 159-lea HRAM al Bisericii Romano-Catolice ”Sfântul Francisc de Assisi”.

16:15  PROGRAM de dansuri populare germane susținut, în piațeta din fața Primăriei, de formațiile din Reșița și Tirol ale Forumului Democratic al Germanilor.

În anul 1793, toamna, 71 de familii de coloniști austrieci improvizează o școală și încep oficierea slujbelor într-o capelă de lemn, slujbe care se vor oficia, aici, până în 1861. Atunci are loc inaugurarea Bisericii Romano-Catolice din Franzdorf/ Văliug, localitate din Banatul Montan, așezată la poalele Munților Semenic, edificiul fiind contruit în stil neogotic, din beton, piatră și cărămidă nearsă, acoperită cu tablă, având şarpantă. Toate icoanele şi statuile din interiorul acesteia au fost aduse pe Dunăre, din Austria. Lăcașul de cult este așezat sub patronajul Sfântului Francisc de Assisi și este înzestrat cu două clopote, altar, cruce și orgă cu 6 registre.

Evenimenul organizat de Primăria şi Consiliul Local Văliug în parteneriat cu Societatea pentru Cultură METARSIS- activităţi şi servicii de cultură urbană şi artă contemporană, cu Parohia Romano-Catolică Maria Zăpezii Reşiţa, Biserica Romano- Catolică Francisc de Asissi Văliug, şi Forumul Democratic al Germanilor din Banatul Montan.

Nu există comentarii.

Lasă un comentariu...