FISP VI, Reșița, 2019
Postat de metarsis în Anunțuri evenimente » 0 Comentarii
14 Mai
Vineri, 17 mai 2019, ora 16:00, Centrul German „Alexander Tietz“ Reșița, Bd. Revoluția din Decembrie nr. 22, va fi gazda unui nou eveniment cuprins în Festivalul Internațional Sabin PAUTZA, ed. a VI-a, Reșița, 2019. Publicul prezent va fi în dialog direct cu Maestrul, compozitorul, dirijorul, prof.univ.dr. Sabin PAUTZA. De la ora 17:00 va avea loc recitalul de vioară și pian al formației „Păuța Jazz Trio“ cu: prof. George GASSENHEIMER, vioara I, Liceul de Arte Sabin PĂUȚA, Reșița, prof. Teofil BUTEICĂ, vioara a II-a, Liceul de Arte Ion VIDU, Timișoara, lector univ.dr. Aida MARC BUTEICĂ pian, Universitatea de Vest Timoșoara, Facultatea de Muzică și Teatru.
În program: Teofil BUTEICĂ, vioară; Aida MARC BUTEICĂ, pian; Impromtu, G. ENESCU (6 min); Balada, G.ENESCU (6 min); Blues si Swing, S.PAUTZA (5min)
George GASSENHEIMER, vioară; Aida MARC BUTEICĂ, pian: Serenada, Enrico TOSSELLI (5min); Pieta Signore , A. STRADELLA (5min); Habanera, G. Bizet (5 min); You Raise me Up, B. GRAHAM & R. LOVLAND (6min)
„PĂUȚA Jazz Trio“ G. GASSENHEIMER, vioara I, coordonator, T. BUTEICĂ, vioara a II-a. A. MARC BUTEICĂ, pian: Capriccio. S.PAUTZA (3 min.)
George GASSENHEIMER, născut la Reșița 23 aprilie 1982, este absolvent al Liceului de Arte Sabin PĂUȚA din Reșița și al Universității de Vest din Timișoara, Facultatea de Muzică și Teatru secția iInterpretare Muzicală Instrumentală. Profesor la catedra de vioară din cadrul liceului reșițean a evoluat în orchestre filarmonice: Camerata Strumentală , Timoșoara, alături de Enrico CANATTA. Orchestra de Tineret a Filarmonicii Banatul, Timișoara, Orchestra Studenților și Orchestra de Cameră din cadrul Facultății de Muzică, Timișoara, Capela Cathedralis a Domului Catolic din orașul de pe Bega. . A colaborat cu dirijori renumiț: Remus GEORGESCU, Gheorghe COSTIN, Sabin PAUTZA, Vicenzo CRESCENZI. A participa la festivaluri naționale și internațio0nale printre care: Timișoara Muzicală, Festivalul Internațional de Muzică de Cameră Timișoara Academică. A cântat, cu aceste orchestre, la Tubinngen, Stutgard si Nurenberg. A fondat mai multe formații cametale printre care Quartetul Musikfreunde , Păuța Jazz Trio și Păuța String Quartet. Este membru al formațiilor Duo Gassenheimer și Banater Bergland Trio alături de care concertează și în prezent. Deținător al mai mai multor distincții pentru activitatea cuturală. Evevii prof. George Gassenheimer sunt premiații ai concursurilor de vioară și ai Olimpiadei Naționale de Muzică ( locul III, 2017 cu Secrieriu Andrei Răzvan).
Teofil BUTEICĂ a ȋnceput studiul viorii la vȃrsta de 6 ani la Timişoara. A absolvit Liceul de Artă Ion Vidu unde a studiat cu profesorul Francisc Finta, discipol al maestrului timişorean Josef Brandeisz . A continuat apoi studiile de vioară la Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii de Vest, la clasa profesor Octavian Nicolaevici, acesta provenind dintr-o filieră enesciană, fiind studentul lui Vasile Filip, finul şi discipolul lui Enescu. Preţuirea creaţiei enesciene se reflectă in educaţia artistică pe care dl. Nicolaevici i-a insuflat-o tȃnărului violinist. Studiind ȋn profunzime repertoriul enescian pentru vioară, Teofil este apreciat la concursul Student Fest de la Iasi unde obtine Premiul II, interpretȃnd Lăutarul din lucrarea “Impresii din copilărie” de G. Enescu. De asemenea sensibilitatea poetică a lucrării Impromptu Concertant a lui G. Enescu, este fidel redată de Teofil, acesta obţinȃnd un meritoriu loc I la concursul Naţional de la Timişoara, secţiunea “muzică de cameră”. De-a lungul pregătirii sale muzicale, violonistul s-a perfecţionat la cursurile de măiestrie susţinute de personalităţi muzicale precum Modest Iftinchi, Octavian Raţiu, Victoria Başta, Luminiţa Burcă, Florin Paul ( Germania), Ioan Fernbach, Marian Tănău (SUA). Pasiunea pentru muzica de cameră a lui Teofil Buteică, stimulată de personalitatea muzicologului Doru Murgu, este concretizată ȋn cariera violinistului prin ocuparea postului de profesor la catedra de ansambluri si muzică de cameră din cadrul Colegiului Naţional de Artă” Ion Vidu,” Timişoara. Ȋn decursul timpului şi alte personalităţi muzicale timişorene au contribuit la formarea şi desăvȃrşirea pregătirii ȋn domeniul cameral. Nume cunoscute publicului timişorean precum Sorin Petrescu, Sorin Dogariu, Manuela Iana-Mihăilescu şi Claudiu Ionescu şi-au pus amprenta in formarea gustului şi stilului cameral. Din anul 2012, ȋmpreună cu pianista Aida Marc, formează un duo cameral, participȃnd ȋmpreună la Festivalul Naţional al Muzicii de Cameră din Timişoara, ediţiile X si XI şi susţinȃnd recitaluri camerale la Iaşi, Timişoara, Stuttgart şi Wiesbaden (Germania).
Aida MARC BUTEICĂ a început studiul pianului la vârsta de 7ani, la Timişoara. A absovit Liceul de Artă Ion Vidu unde a studiat cu profesorul Robert Stupak. A continuat apoi studiile de pian la Academia de Muzică G. Dima din Cluj-Napoca, iar mai tarziu ȋn Statele Unite, la The University of Alabama, unde a obţinut diploma de “Doctor ȋn Arte Muzicale”. Atribuie multe din succesele sale influenţei profesorilor cu care a studiat pianul in timpul studenţiei, la ClujȘ: Daniel Goiţi si Dan Grigore, iar in SUA: Eteri Andjaparidze si Amanda Penick. Ca pianistă primele succese le-a repurtat in studenţie cȃnd a obţinut la Bucureşti Premiul II la concursul Mihail Jora, Premiul Radio –TV, Premiul pentru cea mai bună interpretare a unei piese romȃneşti şi Premiul Oraşului Bucureşti. Talentul pianistei este recunoscut şi peste ocean, ȋn Statele Unite unde obţine o bursă de studii la Chicago, la DePaul University iar apoi la The University of Alabama, ȋn Tuscaloosa. La această din urmă instituţie a cȃştigat Concursul de Concerte, iar ca şi parte din premiu a fost solista orchestrei Huxford Symphony Orchestra, interpretȃnd concertul nr. 2 de F. Liszt. Cu o afinitate specială pentru arta cȃntului, Aida MARC BUTEICĂ este angajată la The School of Music and Opera Theater Department din Tuscaloosa si la Stillman College-Fine Arts Department pe post de pianist acompaniator. Din aceasta postură de colaborator apropiat al cântăreţilor, acompaniind la concursul anual al tinerilor National Association of Teaching (NATS) din Tuscaloosa, SUA, pianista obtine premiul ex equo de cel mai bun pianist acompaniator şi, recent, obţine premiul Zeno Vancea tot pentru acompaniament la concursul internaţional Tiberiu Brediceanu. A avut o colaborare fructoasa de-a lungul timpului cu muzicieni de prestigiu precum Judit Kutasi (Germania), Diana Ardelean( Norvegia) Eliza Băleanu (Austria) Susan Fleming, Luvada Harrison, Charles Wood, Paul Houghtaling (SUA). Ȋn domeniul cameral pianista a repurtat succese ȋn Germania, alături de orchestra de cameră din Bad Wildbad si Pforzheim şi alături de cvartetul Capstone din SUA. Alături de soţul ei, violonistul Teofil Buteică, susţine anual recitaluri de sonate atât in ţară cât şi în strainatate. Printre instrumentiştii de prestigiu din străinătate cu care pianista a colaborat se numără Demondrae Thurman (eufoniu-Sua), Antonio Portela da Silva (flaut-Brazilia), Dan Totan (violoncel Sua) Gosia Leska (vioară- Sua). Legată de oraşul natal, ȋn prezent, Aida MARC BUTEICĂ ocupă postul de lector universitar la Facultatea de Muzică si profesor asociat la Colegiul Naţional de Artă “Ion Vidu”, Timişoara.
Eveniment organizat de Societatea pentru Cultură METARSIS- activităși și servicii de cultură urbană si artă contemporană.
Parteneri Culturali: Forumul Democratic al Germanilor din Caraș-Severin, Centrul Cultural German Alexander Tietz, Liceul de Arte Sabin PĂUȚA, Reșița
Nu există comentarii.