CULTURA UNEȘTE

Postat de în Despre evenimente derulate » 2 Comentarii

24 ian.

copConcert emoţionant, susţinut de tineri muzicieni reşiţeni și invitații lor 

Pentru reşiţeni, seara de vineri, 19 ianuarie 2018, a fost o adevărată sărbătoare, după ce au avut ocazia să participe la un spectacol plin de emoţie. Tineri talentaţi, foşti elevi ai Liceului de Arte ”Sabin Păuţa” din municipiul nostru, au urcat pe scena Sălii ”Lira” şi au încântat publicul cu un concert cameral – arii din operă, interpretate de Ana Maria Stănoia, în prezent, soprană la Filarmonica Banatul din Timişoara, de pianistul Cătălin Iacob, doctorand la Lubbock University Texas din Statele Unite ale Americii, şi flautistul Adrian Florentin Beko. Totodată, alte două tinere talente, din Lugoj, au fost invitate la acest concert. Este vorba de pianistele de la Şcoala de Muzică ”Filaret Barbu”, Bianca Maria Georgescu, clasa prof. Carmen Schoener şi Patricia Maria Roşca, clasa prof. Ramona Crina,  nume de care, cu siguranţă, vom mai auzi în viitor.

Cultura unester_007 Cultura unester_008 Cultura unester_017 Cultura unester_020 Cultura unester_022Practic, fiind prezenţi la acest concert şi aşezând totul sub semnul timpului, putem spune că am fost martori ai devenirii acestor tineri care au avut curajul să viseze şi, mai ales, să-şi urmeze visul. Şi ştim cu toţii că visurile adevărate se împlinesc! Da, devin realitate, deoarece, toţi aceşti tineri muncesc şi îşi dedică timpul lor pentru ceea ce iubesc cel mai mult, şi anume, muzica! Acest lucru s-a văzut vineri, la Sala ”Lira”, atunci când i-am ascultat pe cei cinci tineri muzicieni, care timp de aproximativ o oră şi jumătate ne-au adus atâta bucurie, ne-au umplut sufletul de frumuseţe şi ne-au încărcat ”bateriile” pentru mult timp de acum încolo.

Cultura unester_028 Cultura unester_032 Cultura unester_040 Cultura unester_044 Cultura unester_047 Cultura unester_053 Cultura unester_057 Cultura unester_058 Cultura unester_059 Cultura unester_068O premieră absolută, în cadrul evenimentului, şi un cadou nepreţuit adus reşiţenilor au fost cele trei lieduri de dragoste, intitulate ”Mistuiri”, ale marelui maestru Sabin Pautza, pe versurile poetei Carmen Păsat, în interpretarea sopranei Ana Maria Stănoia.  

Trebuie subliniat şi faptul că la un asemenea concert, reşiţenii prezenţi au răspuns pe măsură. Reşiţa a dovedit, încă o dată, că are un public educat, dornic de muzică de calitate, de spectacole de clasă. În acest context, publicul, printre care foarte mulţi tineri, a fost deosebit de convingător. Totul este să i se ofere această posibilitate…

Cultura unester_085 Cultura unester_092 Cultura unester_116 Cultura unester_117 Cultura unester_120 Cultura unester_125 Cultura unester_129 Cultura unester_130 Cultura unester_133 Cultura unester_153La final, convinşi că aceşti tineri frumoşi vor mai reveni pe scena de ”acasă”, le mulţumim lor, părinţilor lor, dar şi dascălilor care i-au îndrumat de-a lungul timpului şi care s-au implicat în dezvoltarea învăţământului românesc, în promovarea culturii în rândul elevilor şi pentru sprijinul acordat valorilor autentice. Aceste aspecte sunt incontestabile, având în vedere armonia şi valoarea educaţiei pe care a transmis-o tinerilor muzicieni, cărora le dorim mult succes pe drumul ales.

După un asemenea concert şi după ce i-am cunoscut pe viitorii noştri mari muzicieni, nu pot decât să închei cu un citat din Franz Kafka: „Atâta timp cât nu încetezi să urci, treptele nu se vor sfârşi niciodată. Sub paşii tăi care urcă, ele se vor înmulţi la nesfârşit”. 

Cultura unester_168 Cultura unester_188 Cultura unester_211 Cultura unester_218 Cultura unester_223Manifestarea intitulată ”Cultura uneşte” a fost organizată de Metarsis – activităţi şi servicii de cultură urbană şi artă contemporană, cu sprijinul Primăriei Reşiţa, Liceului de Arte ”Sabin Păuţa”, a Rotary Club Reşiţa, Rotary Community Corps, Interact, PiperiuArte,societatea Refill si GRADIMEX din municipiul de pe Bârzava. (Paula Neamțu, Agerpress)

2 comentarii la “CULTURA UNEȘTE”

 1. Pasat Carmen 25. ian., 2018 at 12:41 #

  Din tot sufletul multumesc d-lui Pautza si admirabilei interprete
  Ana Maria Stănoia, care au dat ,,viata” versurilor mele! Multumesc mult pentru minunatul articol, care uneste cu adevarat artistii in ale scrisului, cu muzicienii de valoare inestimabila!
  Succes tuturor si sa avem mereu ,,trepte” de urcat!
  Cu stima, Carmen Pasat

Trackbacks and Pingbacks

 1. CULTURA UNEȘTE | UZPR CARAS SEVERIN - 27. ian., 2018

  […] (citeste mai departe…) […]

Lasă un comentariu...