"Enciclopedie vie"

Postat de în Conținut VIDEO, Despre evenimente derulate » 2 Comentarii

25 iun.

Suntem toţi cetăţeni europeni. Ne diferenţiază istoria şi cultura.
Întâlnirea din 23 iunie 2010 de la librăria Semn de carte* a oferit, într-un cadru primitor şi, spre surprinderea placută a noastră,  neîncăpător, o îngemănare perfectă între cele două dimensiuni. Dan Gh. Perianu, numit „Cetăţean de Onoare al municipiului Reşiţa” tocmai ca o recunoaştere publică a contribuţiei  importante  în conservarea  culturii tehnice şi industriale  a prezentat în  „Dicţionarul” său  locuri şi oameni care  au creat istoria industrială a României. „Cred cu tărie că dacă această industrie mai există după un sfert de mileniu – din care nu au lipsit împrejurări potrivnice – o primă explicaţie o datorăm tocmai factorului uman, valorii adăugate pe care inteligenţa, hărnicia şi îndemânarea l-au creat, mereu, an dupa an, în decursul istoriei” cuvânta autorul către cititori. Apărut în ediţia a II-a  şi dedicată de Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Caraş-Severin  împlinirii a 240 de ani de la începerea construirii uzinelor reşiţene, în primăvara anului 1770 – „Personalităţi ale culturii tehnice şi industriale din Banatul Montan”  – dicţionarul este, conform spuselor dr. Ada Cruceanu Chisăliţă „o nouă mostră a ataşamentului autorului faţă de Reşiţa şi Banatul Montan,  spre bucuria lui şi a noastră, iar discuţiile stârnite, sunt, la rându-le, un alt semn al interesului şi dragostei reşiţenilor faţă de o istoria care i-a pus în rând cu Europa modernă încă de acum aproape trei secole.”


.
Articole în presă pe această temă:
http://www.radio-resita.ro/literatura-industriala

2 comentarii la “"Enciclopedie vie"”

  1. Matei Mircioane 25. iun., 2010 at 12:40 #

    Felicitari, organizati multe actiuni si foarte consistente. Daca o tineti in ritmul acesta Semn de Carte va deveni un important centru cultural al Resitei. Bafta.

  2. Balanescu Dana Antoaneta 25. iun., 2010 at 7:50 #

    Aceasta manifestare este exemplara, pentru rostul/menirea librariei „SEMN de carte”. Adica socializare, cunoasterea autorului precum si, ca fiecare participant sa cumpere macar cite o carte, din fondul bogat al librariei.
    Cit despre trezirea din letargie a societatii civile, cred ca institutiile de specialitate (arta, spectacole, istorie, uniunile creatorilor) contribuie si ele, profesionist, pe deasupra, la acest fapt mult dorit. Mai ramine… sa-si doreasca si societatea insusi, deoarece aceia care fac actul cultural, dovedesc ca izbutesc, chiar, daca uneori se suprapune……

Lasă un comentariu...