KIRCHWEIH 2016 Gărâna / Wolfsberg
Postat de metarsis în Despre evenimente derulate » 1 Comentariu
1 nov.
Motto: “Nu aspira să fii binefăcătorul întregii omeniri, ci mulţumeşte-te să faci bine persoanelor în mijlocul cărora trăieşti.” Sf. Tereza de Avila
Sâmbată, 15 octombrie 2016, Gărâna/ Wolfsberg, micuţa localitate de la poalele Semenicului, a îmbrăcat straie de sărbatoare. Hramul Bisericii romano-catolice Sfânta Tereza de Avila (1515-1582), biserică ridicată în anul 1879 de germanii colonizati aici (1828) pe vremea împăratului austriac Francisc I s-a desfășurat, anul acesta, exact în ziua de celebrare de către Biserica romano- catolică a Sfintei supranumită Tereza de Isus. In ceilalți ani când 15 octombrie nu cade sâmbăta, KIRCHWEIH-ul se sărbătorește în cea mai apropiată sâmbătă de această dată. Anul acesta, la cel de-al 137-lea HRAM, programul a debutat cu programul muzical susținut în fața bisericii de Fanfara din Steierdorf și de Wolfsberger Musikanten, formație a localnicilor din Gărâna/ Wolfsberg și Brebu Nou/ Weidenthal.
Sfânta Liturghie de Hram, cu momentul central axat pe sfințirea coșurilor cu roadele toamnei aduse de localinici ca semn de mulțumire pentru roadele pământului, a fost oficiață de pfarer Martin Jäger, preot paroh al Bisericii romano-catolice “Presfânta Inimă a lui Isus” din Anina și pfarer Janos Varga preot capelan al Bisericii romano-catolice “Maria Zăpezii” din Reșița, cu acompaniamentul Corului Bisericii din Gărâna, la orgă fiind Josef Winterberger, sosit special de la Regensburg.
Pomul de Kirchweih, pregătit pentru paradă de fete și femei din Gărâna în curtea Muzeului Satului Heimatstub’n zu Wolfsberg, a fost ridicat și purtat pe umeri de tineri și bărbați, cu acompaniament muzical de fanfară și muzică tradițională, până în fața Hanului LA RĂSCRUCE. Aici, proprietarii: Marius și inegalabilul Gigi Tăuș, figură pitorească și prea bine cunoscută iubitorilor de jazz și nu numai, ne-au întâmpinat cu un schnaps vechi cam de vreo 20 de ani. După binemeritatul popas, pomul de Kirchweih, a fost purtat pe umeri până în fața Pensiunii GASTHAUS CRISTEL. Aici, Marius MERESZ ne-a așteptat cu țuică și cu pâine de Soceni- vestita pâine bănățeană fără amelioratori coaptă după o rețetă străveche în Brutăria SOCEPAN a familiei Țibru, unsă din belșug cu untură AGILă, cu gust inconfundabil, oferită de familia Bordea (ca și cârnații, de altfel, buuuuuni de tot, din fasolea pregătită de organizatori participanților în Kulturheim). Marșul a continuat până la locul de plecare, Heimatstub’n zu Wolfsberg unde am fost așteptați cu pahare de suc și prăjituri specifice zonei.
Ritualul ridicării Pomului, momentul cel mai așteptat al Kirchweih-ului cu baticul, pălăria și sticla- obiecte tradiționale- cu panglici colorate și flori de hârtie confecționate manual, s-a încheiat cu Hoch soll er leben/ La Mulți Ani cântată de Fanfara din Steierdorf, Wolfsberger Musikanten și de toţi cei prezenți.
Au salutat asistența: din partea organizatorilor, Camelia Duca, vicepreședinte al Societății pentru Cultură, METARSIS primarul ales la Gărânei, Ioan Buda, din partea Ansamblului folcoric german “Banater Rosmarein”, membru în comitetul de conducere al Forumului Democrat al Germanilor din Banat, doamna Edith Singer, din partea Forumului Democratic al Germanilor din Banatul Montan domnul Christian Chioncel,vicepreședinte. Echipele de dansuri populare germane Enzian ale Forumui Democratic al Germanilor din Reșița, coordonatori Marianne și Ioan Florea (Tata Nelu), Banater Rosmerein coregrafia Sorana Beică și Felix Sinitean Singer, dansatori din Orşova, coordonaţi de Carmen Iolanda Ivănescu si o echipă de dansatori din Caransebeș coordonaţi de Helga Bireescu au întregit prima parte a zilei printr-un spectacol de ținută. Seara, la Caminul Cultural / Kulturheim, a avut loc tradiţionalul Bal de Kirchweih cu formaţia Wolfsberger Musikanter şi DJ Sven. Anul acesta Pomul de Kirchweih a fost cîştigat de Helmuth Kierer, şvab din Lovrin, repatriat în Germania, devenit gărâneanţ de ani buni prin cumpărarea unei case la Wolfsberg. Puternic implicat în viaţa comunităţii, Helmuth Kierer este cel care a reparat acoperişul bisericii din Lindenfeld, satul german din Caraş părăsit de localnici masiv; un sat de ruine în care singura construcţie care mai stă în picioare este Biserica.
Şi anul acesta MULŢUMIRILE noastre tuturor și fiecăruia în parte pentru umărul pus în păstrarea și conservarea tradiției Kirchweihului “pemilor” germani în Banatul Montan.
Organizator: Societatea pentru Cultură METARSIS
Parteneri: Comuna Brebu Nou, Biserica romano-catolică Sf. Tereza de Avila Gărâna, Biserica romano-catolică Maria Zăpezii Reșița, Forumul Democrat al Germanilor din Banatul Montan, Forumul Democrat al Germanilor din Timisoara, Ocolul Silvic Valiug, Heimatstub’n zu Wolfsberg, GORDIAN- editură şi tipografie, SOCEPAN SRL, Gasthaus CRISTEL, Hanul LA RASCRUCE, SC AGIL SRL, SC GRADIMEX SRL, Cofetaria MARBEK și SC INSTGAT SRL.
Parteneri media: UZP, Radio România Timișoara, Jurnal de Caraș-Severin, TVR Timișoara, Banat Media, AgerPress, Piperiu Publicații.
Evenimentele cultural artistice, traditionale petrecute cu ocazia acestei sarbatori,atrag din ce in ce tot mai multi cetateni de etnie germana .Desigur ca imlicarea autoritatilor locale si al altor institutii publice locale si nu numai ,contribuie la frumoasele manifestari culturale .O contributie importanta o aduc participantii ,cum ar fi:Famfarele,echipele de dansatori,corurile si desigur locuitorii din zona.Aceasta manifestare cultural artistica a revenit acolo unde-i este loculbine meritat.