Adalbert Gyuris

Postat de în Despre evenimente derulate » 1 Comentariu

11 aug.

copO întâmplare frumoasă, sub semnul cărții

Librăria Semn de carte a găzduit, marți 9 august 2016, o triplă lansare de carte. Scriitorul Adalbert Gyuris, a venit la această întâlnire cu cele mai noi cărți ale sale: Izgar- satul copilăriei mele (editura Singur, 2016) și Întâmplări- nuvele (editura Singur, 2015).La întâlnire a fost prezentă și nepoata lui Adalbert Gyuris, Rafaela Nemeth-Gyuris, pentru a ne prezenta prima sa carte, o frumoasă și sensibilă poveste intitulată, Steaua bunicului (editura Waldpress, 2016).

Despre  scriitorul, publicistul, pictorul și poetul Adalbert Gyuris au vorbit, poeta Alexandra Gorghiu, care a realizat mai multe interviuri cu acest scriitor de etnie germano- maghiară și publicistul și scriitorul Titus Crișciu.

Adalbert Gyuris este născut în Banat, în comuna Vermeș, satul Izgar. Școala primară o începe la Izgar, dar va continua studiile la Bocșa, unde se mută cu familia în anul 1963. După absolvirea liceului urmează cursurile Școlii de Arte Populare din Reșița, clasa profesorului Peter Kneipp.Debutează în publicistică în anul 1970. A publicat peste 70 de interviuri cu personalități din cultura română, majoritatea cuprinse în paginile cărților intitulate Întâlniri cu destine- interviuri editura Grinta Cluj. A fost corespondent la mai multe ziare și reviste din țară și din străinătate :Danemarca, Anglia, Irlanda, Spania, Ungaria, Germania. Este autorul unui careu de rebus record,10×10, în care toate cuvintele conțin litera X.

Pe tărîmul artelor plastice opera sa cuprinde lucrări de pictură și sculptură (xilogravură). Unele xilogravuri sunt realizate după caricaturile actorului Horațiu Mălăele.

AG_012 AG_001 AG_002 AG_003 AG_004 AG_007 AG_008 AG_009 AG_010 AG_011“Este un călător prin țară și prin Europa. Un neastâmpărat, un om mereu aflat în căutarea altor modalități de exprimare artistico literare”, a afirmat Titus Crișciu. ”Întâmplările din volumul de nuvele lansat, sunt un buchet de amintiri puse în pagină și desigur au importanță pentru cei apropiați, pentru cei care sunt interesați de o anumită perioadă de timp, dar și pentru cei care doresc să cunoască amănunte semnificative, în special din Banat. Surprinde printr-un adevărat eseu,închinat cui nu te aștepți, plânsului,” a spus Titus Crișciu.

Dar manifestarea s-a derulat sub semnul bucuriei, deoarece Rafaela Nemeth Gyuris,care are  doar 7 ani, a spus celor prezenți cum i-a venit ei ideea de-a scrie această poveste frumoasă și cât de încântată a fost, când, a văzut ilustrația cărții, care aparține pionierului benzii desenate românești, timișoreanului Radu Clențiu.

“Nimic nu este întâmplător. Trecutul determină prezentul și prezentul viitorul. Omul este cel care trece prin toate acestea, alegângu-și calea.”- Viorel Muha

Despre calea artistică a lui Adalbert Gyuris s-a vorbit în continuare. Alexandra Gorghiu a citit din poeziile publicate de Adalbert  Gyuris în volumul ”Strigăt fără ecou”.

AG_012 AG_013 AG_014 AG_015 AG_016 AG_017 AG_018 AG_019 AG_020 AG_021Momentul dăruit de grupul muzical INTERMEZZO, al Forumului Democratic al Germanilor din Banat, alcătuit, astăzi din Mariane Chirilovici și Lucian Duca, a încheiat în cel mai plăcut mod, această întâmplare frumoasă. (Adriana Telescu)

Trackbacks and Pingbacks

  1. Sub semnul cărții la Librăria Semn de carte Resita | Info-CS - 12. aug., 2016

    […] Citeste tot articolul AICI: http://semndecarte.metarsis.ro/?p=10274#more-10274 […]

Lasă un comentariu...