Tineret în acțiune – ”Deschiderea societății – Mit sau necesitate”

Postat de în Conținut VIDEO, Despre evenimente derulate » 3 Comentarii

Tineret în acțiune – ”Deschiderea societății – Mit sau necesitate”

17 iun.

Masa rotundă „Deschiderea sicietății – Mit sau necesitate” organizată la librăria Semn de carte*, i-a avut ca protagoniști  pe Raluca Ilaș, Imre Nagy și George Fortun, reprezentanți ai Organizaţiei Pentru Artă şi Cultură Timişoara şi ai Asociaţiei Conexiune Umanitară Caraş-Severin. Reuniţi joi 17 iunie 2010, începând cu ora 13, oficiali din Primăria Reşiţa şi Consiliul Judeţean Caraş-Severin, profesori, educatori, ziarişti, tineri şi mai puțini tineri  au tratat subiectul „includerii sociale”. Evenimentul face parte din proiectul finanţat de către Comisia Europeană prin programul „Tineret în Acţiune” şi este intitulat sugestiv „O mie de zâmbete”. Întâlnirea de azi a prezentat impactul pe care acest program, implementat la Centrul Speranţa, l-a avut în rândul beneficiarilor, rezultatele, sugestiile şi comentariile pedagogilor precum şi proiecte viitoare. S-a discutat (uneori contradictoriu), s-au lamurit termeni, s-au pus întrebări, s-au dat raspunsuri, într-un cuvânt s-au creat conexiuni umane. Si ceea ce este mai important- tinerele participante – Roxana Paşolea, Iulia Kerbalek, Andreea Mingea şi Nicoleta Tulbure, eleve ale prof. Simona Curăscu, au avut posibilitatea să se exprime direct, deschis, spunându-şi punctul de vedere, descoperindu-şi potenţialul de dezvoltare personală, cunoscând oameni şi implicându-se, chiar dacă timid pentru început, în viaţa cultural socială a comunității.

”Aici am întâlnit oameni foarte drăguți, diferiți și sinceri. Reprezentanți ai autorităților locale și județene, dascăli, jurnaliști, elevi, și minunatele noastre gazde :).Discuția a decurs foarte bine, invitații noștri au fost deschiși înspre dialog pe tema includerii sociale, și chiar s-au mai incins spiritele din când în când. Am urmat agenda de discuție planificată atât cât s-a putut…dar la subiecte sensibile cum ar fi cele cu privire la legislație sau individualism, spiritul critic din fiecare dintre noi s-a dezlanțuit.
Înspre sfârșitul discuției, Domnul prof. Ovidiu Bădescu a pus punctul pe ”i”…haideți să nu ne mai înpotmolim în critică și în ceea ce e greșit în societatea noatră în ziua de azi, ci să identificăm aspectele pozitive și să plusăm pe ele.
Întradevăr, astfel schimbăm mentalități și relații inter-umane, astfel ne îndreptăm înspre deschiderea societății. Dacă suntem creatori de cultură, și prin ea ridicăm sistemul de valori comun în care toți membrii comunității se regăsesc…așa vom ajunge să fim sinceri unii cu ceilalți, zâmbitori și buni.”

Raluca Ilaș – „Organizația pentru Artă și Cultură Timișoara”Articole în presă pe această temă:
http://www.caon.ro/stiri/im:caon:news-caras/articol/…
http://www.argument-cs.ro/content/tineri-…

3 comentarii la “Tineret în acțiune – ”Deschiderea societății – Mit sau necesitate””

  1. andreea 23. iun., 2010 at 20:10 #

    Da cum a zis si simonik e foarte important sa spui ceea ce gandesti,dar este si foarte important sa nu te judece nimeni pentru ceea ce crezi despre societate si la noi sincer totul se bazeaza pe judecata si e trist deoarece nimeni nu este perfect…..

  2. Simonik 18. iun., 2010 at 10:59 #

    Cred ca cel mai important este sa ai curajul sa spui ce gandesti. Iar membrii comunitatii sa se respecte intre ei si sa ne respecte si pe noi si sa ne asculte chiar daca nu avem inca 18 ani .

  3. Andofunk 17. iun., 2010 at 19:38 #

    Hmm…”daca suntem CREATORI DE CULTURA”…cultura asta are multe laturi nu toate pe intelesul si in aprecierea publicului larg. Daca eu fac GRAFITTI (ca parte a unui tip de cultura urbana) – credeti ca pot ridica sistemul de valori COMUN prin ceea ce fac? – credeti ca toti membrii comunitatii se regasesc in ceea ce fac eu? FIRESC CA NU!!! Atunci care din membrii societatii nu sunt suficient de deschisi fatza de ceilalti? Cei care nu accepta modul meu de exprimare, fiindca il considera nepotrivit, sau cei ca mine ce se exprima netinand cont de parerea societatii….ne mai gandim…

Lasă un comentariu...