Arhivă | octombrie, 2016

Timișoara 1716- 2016

Postat de în Despre evenimente derulate » 0 Comentarii

29 oct.

Claudiu CĂLIN, istoric, arhivar al Diecezei romano-catolice de Timișoara

copA XXVI-a ediție a Decadei Culturii Germane în Banatul Montan, desfășurată în județul Caraș-Severin între 7-16 octombrie 2016, cel mai important ciclu de manifestări culturale ale etniei germane din acest spaţiu binecuvântat, a cuprins, alături de: liturghii de Hram, parade ale portului popular german, expoziții, recitalurii, concerte, lansări de carte, conferințe, lecturi literare cu desfășurare amplă în Anina – Steierdorf, Bocşa, Dognecea, Gărâna, Oravița, Oţelu Roşu, Reşiţa, Sasca Montană şi Tirol, prelegerea susținută, luni 10 octombrie 2016, la librăria reșițeană Semn de Carte de istoricul Claudiu CĂLIN, arhivar în cadrul Diecezei romano-catolice de Timișoara, sub genericul „300 de ani de la eliberarea Timișoarei și evenimentele jubiliare organizate de Episcopia Romano-Catolică de Timișoara”. (mai mult…)

Erwin Josef Țigla

Postat de în Despre evenimente derulate » 2 Comentarii

27 oct.

cop25 de ani DECADA CULTURII GERMANE ÎN BANATUL MONTAN 1991-2015 / 25 Jahre DEUTSCHE KULTURDEKADE IM BANATER BERGLAND 1991-2015

Identitatea regională, bine definită a Banatului, are rădăcini adânci: române, germane, maghiare, sârbe, croate, cehe, slovace, ucrainene, ruse, bulgare, italiene, franceze, rrome, evreiești, rădăcini  vizibile în timp și spațiu nu numai prin arhitectură ci mai ales prin cultură, prin valorile materiale și spirituale create și impărtășite într-o pașnică înțelegere și o bună conviețuire. Întreaga regiune Banat a fost, cu certitutine, prin diversitate naţională, culturală, lingvistică şi confesională o mică Europă Unită cu mult înaintea marii Uniuni Europene. Acest fapt o diferenţiază de celelalte regiuni ale bătrânului continent și o particularizează. Esența regiunii nu este dată de granițe organizatorice alese aleatoriu, cu rol subordonant. Este dată de apartenența la tradiții, la cultură, la valori comune, de atașamentul față de loc și oameni, de istoria comună, pentru că ORIGINEA nu poate fi ignorată. Rămânem legați, indisolubil, de ORIGINI, prin  naștere și copilărie, prin experiențe, prin trăiri emoționale și spirituale. (mai mult…)

Dan TURBATU (1944-2000)

Postat de în Despre evenimente derulate » 3 Comentarii

26 oct.

IN MEMORIAM

cop” În pădurea asta a teatrului, fiecare își are poteca lui! Am avut marea șansă ca, de la început, să fiu busolat de mari oameni ai teatrului românesc, pentru ca apoi să întâlnesc, în fiecare etapă a vieții, oameni extraordinari, artiști deosebiți, adevărați,  care m-au învățat că, în meseria asta, totul e să știi să asculți. afis-resita_a4Talentul este ceva peste care poți să pui bolovani și stânci și, totuși, el tâșnește! Am făcut multe prostii, pe latura pitorească a meseriei mele, multe intrând în circuitul anecdotic al lumii teatrului, dar sunt convins că, dacă ar fi să o iau de la început, aș comite mult mai multe. În rest am muncit mult, foarte mult. Am jucat cu actori care se află în toate teatrele din România și un pic și din Europa. Am primit câte o floare în fiecare din localitățile țării. De la Rădăuți până la Clisura Dunării, de la Oradea până la Mangalia. Și totuși mi-a rămas în suflet, pentru toată viața, prima scenă a țării, cea din Oravița, unde a suflat Eminescu și de unde n-am să-i uit niciodată semnătura lui încrustată cu briceagul pe cușcă. Am băut apă din Bârzava Reșiței și n-am uitat-o niciodată, am făcut carieră la Sibiu unde sunt și acuma acasă și nu știu câte am făcut, dar mi-am dat 10 ani din viață orașului Sfântu Gheorghe și oamenilor lui. Mai departe…” Dan TURBATU ( 1944-2000).

O mărtusrisire lăsată de un ACTOR trecut Prea repede… prea devreme… Dan Turbatu  consemnată de fratele său, Romulus Turbatu– secretar literar al Teatrului G. A. Petculescu pentru o vreme-  în volumul lansat la Reșița, orașul de pe Bârzava miercuri, 25 octombrie 2016, ca semn de prețuire și piedică în calea uitării, datorie sufletească  (mai mult…)

Romulus TURBATU

Postat de în Anunțuri evenimente » 0 Comentarii

24 oct.

afis-resita_a4Prea repede… Prea devreme… Actorul Dan Turbatu

Marți, 25 octombrie 2016 de la orele 18:00, librăria reșițeană Semn de Carte, str. Libertății 13, va avea loc lansarea volumului Prea repede…. Prea devereme… Actorul Dan Turbatu, volum semnat de fratele regretatului actor, jurnalistul Romulus TURBATU. (mai mult…)

Pagina 1 din 3123