Arhivă | iunie, 2016

245 REȘIȚA – 15 TMK

Postat de în Despre evenimente derulate » 0 Comentarii

30 iun.

Expo pictură

Expo _036Un nou eveniment sub genericul 245 REȘIȚA- 15 TMK a avut loc vineri, 24 iunie 2016, la Muzeul Banatului Montan din Reșița. După ”focul nestins” surprins în fotografii de o reală valoare artistică și documentară de către tânărul artist Victor IOAN, de data aceasta, pe simezele Muzeului au fost expuse lucrări de artă plastică  semnate: Daniela Csiri Florescu, Sanda Murzea, Nicoleta Onofrei, Adriana Ilin Tomici, Tiberiu Balazs, Tiberiu Fazakas, Cristea Mircioane, Doru Vasiuţi, Radu Roşianu, Dan Vifor Pichiu, Victor Ioan, Constantin Găină, Horia Gherghina, Florin Scurtu, artiştii plastici din Reşiţa, Hunedoara şi Timişoara, participanți  la Tabăra de artă plastică organizată de Fundația Iancu de Hunedoara la Cabana- Debarcader TMK, Văliug, aduând în fața publicului 53 de lucrări realizate pe carton și pânză în acryl sau tehnică mixtă, 2 printuri și trei sculpturi în lemn policrom.   (mai mult…)

Focul nestins al fotografiei arde în continuare…

Postat de în Despre evenimente derulate » 0 Comentarii

30 iun.

Expo Mato_021Librăria “Semn de carte” a găzduit ieri, 27 iunie 2016, după amiază, o nouă manifestare din seria evenimentelor omagiale dedicate Focului nestins al Reșiței. Premiera expozițională de artă fotografică, a adus pe simezele acestui spațiu lucrări ale seniorului Ioan Mato,dar și pe ale fiului său Ioan Mato junior. Este pentru prima oară, când tatăl și fiul expun împreună. Lucrările alb negru și color ale remarcabilului fotograf Ioan Mato senior, au readus în memoria celor prezenți imagini ale Reșiței industriale, ale unei cetăți în care focul a fost nestins. Sunt fotografii care aduc în prim plan activitatea desfășurată la Combinatul Siderurgic Reșița, actualul TMK. (mai mult…)

Focul nestins și Ioan Mato

Postat de în Anunțuri evenimente » 0 Comentarii

27 iun.

35457_f_90915000Dublă expoziție de fotografie: „Reșița – 245 de ani”

Un nou eveniment din seria celor omagiale dedicate FOCULUI NESTINS al Reșiței va avea loc marti, 28 iunie 2016 de la ora 18:00 la libraria reșițeana Semn de Carte, str. Libertății 13. Expoziția panotată pe simezele ceainăriei este o premieră. Pentru prima data, tată și fiu expun, împreună, fotografii. Dacă Ioan MATO jr. a avut prima personală la Semn de Carte în 22 noiembrie 2011 sub genericul ”Culorile toamnei”, expoziție primită foarte bine de critica de specialitate, iată că momentul aniversar este cel mai bun prilej de a aduce în fața publicului, excelente lucrări de fotografie semnate Ioan MATO sr.., cel care, mai bine de 50 de ani, a fost fotograful oficial al Combinatului Siderurgic Reșița, actual TMK (din februarie 2004 este parte a Truvnaya Metallurgieskaya Kompanya).

Vă invităm la vernisajul unei expoziţii duble de fotografie, inedită, Ioan MATO sr. față în față cu fiul căruia i-a transmis pasiunea sa pentru fotografie, Ioan MATO jr. (mai mult…)

COPII ÎN II

Postat de în Despre evenimente derulate » 0 Comentarii

26 iun.

Hai Măăăăăăării, la Sânziene!

Sanziene 2016_01524 iunie, în Calendarul Ortodox, este ziua nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, cunoscută în popor ca SÂNZIENE sau DRĂGAICA. Sărbatoarea este una biblică fiind consemnată în Evanghela lui Luca, nașterea aceasta având loc cu 6 luni înaintea nașterii Domnului Iisus Hristos. Sărbătoarea are multe conotații populare în special legate de dragoste și fertilitate, cuprinde o serie de ritualuri legate de sănătate și belșug în gospodărie, de practici ale feteleor pentru a-și afla sortitul și momentul în care se vor mărita. Se spune că jocul ielelor din noaptea de Sânziene îl va lăsa mut sau nebun pe cel care îl va privi. Iar coronițele împletite din flori de sânziene vor aduce bunăstare. Dincolo de superstiții și tradiții, cert este că și această sărbătoare face legătura dintre generații, legătura între oameni și pământ, subliniază apartenența noastră la un popor ales întărindu-ne rădăcinile, dându-ne identitate distinctă.  (mai mult…)

Pagina 1 din 3123