Arhivă | august, 2014

VIA CRUCIS la Gărâna

Postat de în Despre evenimente derulate » 1 Comentariu

28 aug.

Drumul Crucii/ Drumul Vieții- Kreuzzweg/ Lebensweg

“Dacă veți avea credință în voi cât un bob de muștar veți zice muntelui acestuia: Mută-te de aici dincolo, și se va muta; și nimic nu va fi vouă cu neputință” (Iisus Cristos).

La poalele munților Semenic, în fabulosul Banat Montan, sunt două localități: Gărâna (Wolfsberg) și Brebu Nou (Weidenthal) atestate documentar din 1827-28. Aici, în perioada Imperiului, au fost colonizați, pentru paza graniței de vest, tăietori de lemne din Bavaria și Boemia. Cunoscuți ca  “pemi” ei se ocupau cu creșterea vitelor și cultivarea cartofilor, altitudinea de 1000 de metri și iernile grele neoferindu-le prea multe alternative. Bărbații erau renumiți în Reșița ca foarte buni meseriași (rigoare și disciplină germană) iar femeile, bune gospodine, erau renumite pentru brânza dulce și smântâna curată și tare ca untul pe care le aduceau la Reșița și Caransebeș în “kirm” (coș de nuiele purtat în spate ca un rucksack). (mai mult…)

Iulian Vitalis COJOCARIU

Postat de în Anunțuri evenimente » 0 Comentarii

26 aug.

Expoziție – In memoriam

Joi, 28 august 2014 de la orele 17:00 la librăria Semn de Carte din Reșița, str. Libertății 13, îl vom readuce în memoria colectivă pe IULIAN VITALIS COJOCARIU (10.01.1039- 30.08.2013). Devenit în urmă cu un an “Paznicul cerului”, Bebe Cojocariu- artist vizual, pictor, “zugrav” cum se autodefinea cu fină ironie, va fi comemorat în prezența celei care i-a fost înger păzitor, Geta Cojocariu, printr-o expoziție cu lucrări ale MAESTRULUI, într-o întâlnire non formală, la care sunteți invitați. (mai mult…)

Minunată-i prietenia

Postat de în Despre evenimente derulate » 0 Comentarii

6 aug.

Al V-lea foc.

A cincea ediție a întâlnirilor de suflet așezate sub genericul “MINUNATĂ-I PRIETENIA” s-a desfășurat sâmbătă, 2 august 2014, la Gărâna (Wolfsberg), localitate așezată la poalele munților Semenic, la fel ca și edițiile precedente. Întâlnirea anuală a devenit un veritabil  Festival  Internațional al Prieteniei pentru că adună în jurul focului de tabără- foc în care ne propunem, să ardem  toate necazurile, răutăţile, amărăciunile, gândurile rele, neliniştile, stresul adunate într-un an- români, germani, maghiari, sârbi și alte naționalități,  prieteni vechi și mai noi, într-o celebrare al unuia dintre cele mai importante sentimente umane: PRIETENIA. (mai mult…)

3 în 1

Postat de în Anunțuri evenimente » 0 Comentarii

6 aug.

2 cărți și un CD- folk 

Alexandra Gorghiu, Ada Botezan și Cristian Buica 

Joi, 7 august 2014 de la ora 17:00, (dacă nu tună şi fulgeră) în curtea librăriei „Semn de Carte” din Reşiţa, str. Libertăţii 13, la majoratul Studioului Regional Radio România Reşiţa, va avea loc o triplă lansare: două volume de versuri și un CD-folk, pentru a sărbători dragostea pentru radio, carte şi muzică. (mai mult…)

Pagina 1 din 212